Week 3 – Zoveel te doen

Na terugblikken en stilstaan is het nu tijd om vooruit te kijken. Tijd voor actie. De goede-voornemens-plus. Als je iets nieuws wil – ergens mee stoppen of juist mee beginnen – helpt het als er een overwogen keuze achter zit. Met de wetenschap die je nu hebt, kan je met deze drie hulpmiddelen in 2017 écht waar gaan maken wat je wil veranderen. In dit blog: timemanagement.

Het laatste hulpmiddel dat we je aanreiken is heel praktisch. En misschien hadden we er wel mee moeten beginnen. Er is veel te doen, bijna iedereen heeft het druk, vrije tijd moet in de agenda worden gepland en als het tijd is om te ontspannen komt er toch weer een mailtje met een vraag of een taak.

Dat we het druk hebben is normaal, en het hoeft geen probleem te zijn. Het is een syndroom van deze tijd. Een van de nadelen eraan is dat het moeilijk is om tijd te vinden (of te maken) voor nieuwe dingen. En als je iets wil veranderen is dat toch essentieel.

Er is een simpel model dat je kan helpen bij het indelen van al die dingen die je te doen hebt. Meestal wordt dit gebruikt in werksituaties, maar het kan net zo makkelijk buiten kantoor gebruikt worden. Het Eisenhower-model. Niet meer of minder dan twee vragen op het moment dat je iets moet doen:

  • is het urgent?
  • is het belangrijk?

In dit blog van Joris lees je er meer over.

Wat kan je doen?

Joris geeft in zijn blog al een aantal tips en adviezen. Wat je daarnaast kan doen is bij elke taak en elk verzoek dat op je bordje komt, spelen met deze vraag:

“Moet ik dit nu doen?”

Je kan deze vraag op vijf manieren lezen, door de nadruk op een van de vijf worden te leggen:

1: Moet ik dit nu doen?
Hoe belangrijk is de taak? Is het een ‘need-to-have’ of ‘nice-to-have’?

2: Moet ik dit nu doen?
Ligt de verantwoordelijkheid voor deze taak wel bij jou? Is er een ander die het beter/sneller/liever zou doen?

3: Moet ik dit nu doen?
Is er een alternatief voor de taak? Is het echt nodig om een handgemaakt cadeau te knutselen of volstaat een boekenbon ook?

4: Moet ik dit nu doen?
Hoe urgent is de taak? Is het echt hetgeen dat je als eerste moet doen?

5: Moet ik dit nu doen?
Is het wel nodig dat je iets doet? Sommige dingen lossen zichzelf namelijk prima op.