Wat voor leider ben jij?

Dat naar aanleiding van het boek dat mijn collega Henk van de Steege heeft geschreven samen met Carin Suurenbroek: ‘Wat voor leider ben jij?’ Hun boek geeft een verdieping op het aloude model van Hersey en Blanchard, en beschrijft aan de hand van 10 dimensies van leiderschap verschillende dilemma’s die je tegenkomt in het leiderschap.

Mijn resultaten:

Ik scoor hoog op ‘IK’ bij de IK-WIJ schaal,
hoog op ‘KWETSBAARHEID’ op de KRACHT-KWETSBAARHEID schaal,
en hoog op ‘DIENSTBAARHEID’ op de AUTORITEIT-DIENSTBAARHEID schaal.

In eerste instantie vond ik deze score maar niks… Ik ben helemaal niet egocentrisch! En ik zie mezelf juist als een best krachtig persoon (wat nou kwetsbaar) en ik krijg juist erg vaak te horen (thuis en op het werk) dat ik best autoritair kan overkomen. Daarnaast vond ik het maar raar dat ik én hoog op IK scoor maar ook hoog op DIENSTBAARHEID en KWETSBAARHEID! Dat is toch in tegenspraak met elkaar?! Verder vindt de wetenschapper/ psycholoog in mij dat een lijstje met 25 items weinig betrouwbare en valide informatie kan opleveren! Dus wat moet ik hier mee! Zonde van mijn tijd……

Maar: ik deed mijn ‘beklag’ bij een van mijn collega trainers. Die kwam met een verfrissende opmerking over mij naar aanleiding van deze score:
“Ik vind juist dat je heel goed weet wie je bent en wat je wil. En je kan daar ook echt voor gaan staan. Maar tegelijkertijd ben je ook gericht op wat de ander nodig heeft en hoe je daar iemand in verder kan helpen. Dan ben je ook eerlijk naar jezelf en over jezelf, en ben je niet bang je kwetsbaar op te stellen. Dat is toch juist gaaf?!”

Ik werd even stil van dit compliment. Nu kent ze mij heel goed en om van haar zo iets terug te krijgen… Nou ja… Ik vond het fijn om me even erkend te voelen.

Wil je de test ook maken?

Kijk op www.watvoorleiderbenjij.nl. Neem gerust contact op als je vragen hebt over je resultaten!