Wat is Mindful leiderschap?

Mindful leiderschap is een van de antwoorden op deze ontwikkelingen. Het helpt je om open, gebalanceerd en gefocust te blijven (mindfulness), op een persoonlijke, authentieke en inspirerende manier (leiderschap).

In balans blijven en een inspirerend leider zijn

Als mindful leider ben je in staat om gepaste antwoorden te vinden op dat wat je vanuit openheid, mildheid en flexibiliteit waarneemt; in je omgeving, in jouw interacties met anderen en in jezelf. Vanuit deze authentieke en oordeelsvrije aanwezigheid (‘presence’) weet je mensen aan je te binden en samen resultaten te bereiken die voorbij gaan aan een eigen belang. Gericht op het grotere geheel én met een bewuste bijdrage aan de maatschappij. Je neemt geregeld de tijd om stil te staan bij jouw hogere doel en jouw waarden (‘purpose & values’), waardoor je in staat bent jezelf en anderen in balans te houden. Je wordt als inspirerend persoon ervaren omdat je oog hebt voor ieders unieke bijdrage, deze goed weet te verbinden met elkaar én hiermee resultaten weet neer te zetten. En je durft jouw successen te vieren en te delen met anderen.

Mindful leiderschap als reis

Mindful Leiderschap is in essentie een persoonlijke leiderschapsreis: een continue reis, steeds in ontwikkeling. Het is geen quick fix. Het is een proces, met vallen, opstaan en weer doorgaan.
Het is een proces van persoonlijke ontwikkeling en daar is tijd voor nodig. De opbrengst is dat je meer en beter in staat bent om te voelen wat goed voor jou en jouw uit te voeren taken is.

Het is zeker ook een confronterend proces, omdat je altijd je jezelf (lees: je ego) tegenkomt. Onder ego versta ik alle concepten (over jezelf, anderen en de wereld) die je in de loop van je leven voor ‘waar’ hebt aangenomen. Hiermee staat het letterlijk ‘vast’, hiermee fixeer je op zaken. Het steeds opnieuw nieuwsgierig zijn naar de ervaring van het huidige moment (mindfulness) helpt om je meer open te staan. Naar jezelf, naar anderen en naar jouw werktaken.

Het is ook een moedig proces. Het vraagt moed om jezelf volledig en met acceptatie onder ogen te zien. Het vraagt moed om je hart te openen en niet alleen mentaal antwoorden te bedenken. Het vraagt moed om voorbij je ik-gerichtheid te stappen, en te leren om jezelf dienend op te stellen ten gunste van een groter geheel.

Uitgangspunten van Mindful Leiderschap

Zoals gezegd: het is geen vaststaand of lineair proces. Iedereen heeft en beleeft zijn eigen reis. Wel zijn er enkele uitgangspunten te benoemen die bijdragen aan succesvol ‘reizen’.

Mindful leiderschap gaat uit van:

  • vertragen: stilstaan bij wat er op dit moment nodig is,
  • vertrouwen: op je eigen inbreng en die van anderen,
  • verbinden: met wat jij belangrijk vindt in je werkend leven,
  • vieren: genieten van je successen.