Wat houdt je eigenlijk tegen?

Stilstand is achteruitgang. Of toch niet? Soms helpt stilstaan juist om daarna weer met meer volle vaart verder te gaan. Stilstaan geeft namelijk ruimte aan processen die in het dagelijkse leven geen kans krijgen. Zeker als je ‘actief stilstaat’. Dat klinkt paradoxaal, maar het kan.

Hoewel we het graag anders zouden zien, lopen de zaken niet altijd zoals we willen. Het plan is opgesteld en wordt uitgevoerd, en opeens is er een externe factor die roet in het eten gooit. Weg plan. Terwijl we eigenlijk dondersgoed weten dat dit te pas en te onpas gebeurt, raken we er steeds weer door van slag. Gek eigenlijk. Maar wat kan je nou doen om beter met dit soort ongemak om te gaan?

Slachtoffer of eigen verantwoordelijkheid?

Bij Van Harte & Lingsma hebben we het vaak over persoonlijk leiderschap: jezelf sturen. Een model dat daar bij hoort is de Cirkel van 8. Met dit model leer je beter om te gaan met de externe factoren waar het hierboven over gaat. We noemen die dan storingen. De essentie van het model is dat je in geval van een storing een keuze hebt: word je slachtoffer of neem je verantwoordelijkheid?

We staan nu stil bij dat wat er voor zorgt dat je je slachtoffer voelt. Dat wat je tegen houdt. Door hier zicht op te krijgen en er op te reflecteren, kan je in de toekomst actiever een beslissing nemen over wat je doet met een storing.

Wat kan je doen?

Ga op basis van het model na wat het is dat je tegenhoudt. Wat is je belemmerende patroon?

 • Welke gedachten heb je als er een storing optreedt? Gedachten kunnen zijn:
  • Oh, dit heb ik al een keer meegemaakt.
  • Ik weet precies hoe dit zal gaan.
  • Zie je wel!
  • Waarom moet mij dit altijd overkomen…
 • Vergelijk je de situatie met eerdere ervaringen? Met welke? Vaak speelt een ideaalbeeld hierbij een rol (‘in mijn vorige baan werden mijn voorstellen altijd geaccepteerd’).
 • Vervolgens ga je veroordelen. Hoe doe jij dat? Je kan jezelf veroordelen (‘ik kan nou eenmaal geen presentatie houden’). Of het ligt aan de ander (‘mijn collega’s snappen gewoon niet hoe geweldig mijn voorstel is’). Of het ligt aan de situatie (‘er moesten te veel besluiten genomen worden, iedereen wilde snel klaar zijn’).

Welk patroon ontdek jij bij jezelf?

Lees hier meer over ‘jezelf leiden’ en hoe de Cirkel van 8 je hierbij kan helpen. Of download hieronder meer informatie over de Cirkel van 8.

Persoonlijk leiderschap en het nemen van eigen verantwoordelijk  zijn onderwerpen die centraal staan in de trainingen van Van Harte & Lingsma . Wil jij ook weten hoe je dat kunt leren? Kijk eens bij ons trainingsaanbod.