Waarom?

Wat is jouw waarom in het leven? Wat drijft jou? Waar geloof je in?

Je zal maar het bos ingestuurd worden met de vraag ‘waarom?’. Wat is jouw waarom in het leven? Wat drijft jou? Waar geloof je in? Waar ben je van? Wat voeg je toe? Vragen die je laten nadenken over de kern van je bestaan. Het overkwam me op dag drie van de KIM voor niet-leidinggevenden over leiderschap en persoonlijke ontwikkeling. We hadden een uur de tijd om een fiets te pakken, naar Paleispark Het Loo te gaan, een wandeling te maken en grote vragen te beantwoorden. Het was best lastig. Lastig om medecursisten te ontwijken. De diepste plassen te vermijden. De gele paaltjes te volgen. En o ja, die vragen.

Waarom zou je daarover na willen denken? Simon Sinek legt in een TED Talk uit dat succesvolle bedrijven, zoals Apple, dat ook doen. Apple’s ‘waarom’ is: wij zijn voorvechters voor vrijheid van keuze en anders denken. Keuzevrijheid, anders denken, dat wil ik ook!, denkt de consument. Doe mij maar een iPhone. Een iMac. Een iPad. Als je werkt vanuit de kern, wordt helder hoe je iets moet aanpakken en wat je moet doen.

Ik geloof in vrijheid. Ruimte voor ieder mens om te geloven wat hij of zij wil. Ik geloof ook dat vrijheid ophoudt als die ten koste gaat van de ander. Veiligheid is daarom een belangrijke randvoorwaarde voor vrijheid. ‘Veiligheid voor vrijheid’, dat is wat mij drijft. In mijn studiekeuze voor criminologie, in mijn keuze om te werken voor de AIVD en nu voor DJI. Het gevoel daaraan bij te dragen, dat inspireert mij.

Na de wandeling deelden we onze gedachten. Zoveel mensen, zoveel uitkomsten. Voor de één had de wandeling niet gewerkt, er was rust nodig. De ander had beseft dat een oud ideaal ‘opkomen voor dierenwelzijn’ nog altijd springlevend was en dat riep emotie op. Voor anderen waren mensen juist belangrijk. Contact met mensen, mensen zich helpen ontwikkelen. Nog iemand vond het maar een ongemakkelijk gedoe allemaal. Al die spanning, waarom die emoties, konden we niet gewoon even normaal en chill doen?

Tja, waarom? Wat zou jouw antwoord zijn?