Waarom de Spiegel?

Een Quick fix…..en snel graag!

Daar zit je dan in de training “Persoonlijke Profilering” met de aanname dat het nu dan echt gaat gebeuren. Je wilt leren om je effectiever te profileren en graag snel een beetje! Je wilt steviger in je schoenen staan, beter overtuigen, makkelijker je mening geven, omgaan met hiërarchisch hogere mensen, je grenzen beter bewaken, je ambities waarmaken…dus kom maar op met die tips en adviezen.

En dan…ongeduld, irritatie, frustratie, verwarring en weerstand omdat je niet krijgt wat je had gehoopt.

De naam van de training doet immers vermoeden dat je leert jezelf beter te profileren. Je leert echter niet om het anders te doen. Sterker nog, je wordt uitgenodigd om te doen zoals je het altijd doet, je huidige profilering te laten zien. Om zo te kunnen ervaren wat het effect daarvan is, op jezelf en op je omgeving.

Maar daar kom je niet voor en ik geef je geen ongelijk. Het is vaak zoveel lekkerder om je te richten op de gewenste situatie. Geen focus op ongemak en/of onkunde maar verder, meer, beter, anders en vooral effectiever. Dan wil je een quick fix en zit je niet te wachten op een quick scan.

Na de eerste weerstand dat de snelle tips en trucs dus niet gegeven gaan worden dringt langzaam het besef door dat het bekijken van je huidige profilering voor veel diepgaandere inzichten zorgt. Dat je gaat begrijpen waar het vandaan komt wat je doet en welke patronen te herkende zijn ten aanzien van je profilering. Het weten is namelijk anders dan het snappen. Hoe vaak heb je jezelf al niet voorgenomen je anders te profileren bij de volgende vergadering en voor je het weet zie je jezelf toch weer alles naar je toe trekken i.p.v. de boel te delegeren.

Inzoomen op hoe het nu is, en de achtergrond van je huidige (ineffectieve) profilering snappen. Te begrijpen waarom je steeds weer (onbewust) kiest voor gedrag waar je niet mee bereikt wat je wel wilt. Die kosten-baten analyse opmaken van je huidige profilering zorgt er voor dat je bewust kunt kiezen voor een andere profilering.

Andere verwachtingen.

En zo stuit ik als trainer in eerste instantie op veel weerstand van deelnemers in deze training. Onnodige weerstand omdat ze uiteindelijk altijd tevreden naar huis gaan en zelfs meer hebben gekregen dan verwacht.

Al een aantal jaar ben ik verantwoordelijk voor deze training en al die tijd roept de naam ook bij mij verwarring op. Maar ja…..het heeft nogal wat voeten in de aarde en mogelijke gevolgen om een training een andere naam te geven.

Dus ben ik in eerste instantie de verwachtingen van de deelnemer gaan managen door voorafgaand intakes in te boeken en de website/brochure tekst aan te passen. Ondanks de snelle winst die dat opleverde bleven deelnemers toch hopen en wachten op een quick fix.

DE SPIEGEL

Tijdens een innovatie-traject van onze trainingen kon ik er niet meer onder uit om mezelf eens goed in de spiegel te kijken. En dat gaat altijd makkelijker als je het samen doet. Dus samen met een collega zijn we opnieuw gaan kijken wat ons te doen stond.

Als ik echt eerlijk ben vond ik het super spannend om echt te gaan staan voor een naamswijziging. Om mensen te moeten overtuigen, heilige huisjes omver te schoppen en om überhaupt een goede naam te bedenken die de essentie van de training weergeeft.

Inmiddels is de naamswijziging een feit! De training heet vanaf nu DE SPIEGEL.

Bij onderzoek onder oud-deelnemers bleek dat deze naam precies weergeeft wat zij ervaren hebben. Daarnaast ook de kritische noot van zowel oud-deelnemers als collega’s… is die naam niet te truttig, te confronterend, te vaag, te zweverig of gewoon té …. Spannend?????

Kan allemaal waar zijn, en ondertussen dekt deze term nog steeds het best de lading. Geen verwarring, geen verkeerde verwachtingen maar simpelweg een training waar je leert zien wat er is in plaats van dat je op zoek bent naar hoe het zou moeten zijn. Welke kwaliteiten en valkuilen je huidige profilering met zich meebrengen. Wat je oproept, wat je laat zien en wat je zelf misschien niet wilt zien. Je kijkt zelf in de spiegel en er wordt je continue een spiegel voorgehouden.

Zien wat er is.

Wij hopen op talloze deelnemers die het ook aangaan om echt in de spiegel te kijken. Die vanaf nu met de juiste verwachting deze training in stappen.

In de spiegel kijken is niet altijd leuk echter je zult jezelf verbazen als je ziet wat er al wel effectief is aan je huidige profilering. Sommige deelnemers denken dat ze een ellenlang verandertraject nodig hebben terwijl een check op hun zelfbeeld al de helft van het werk kan zijn. Als je weet wie je bent en wat je doet is het makkelijker kiezen voor een andere profilering of om tevreden te zijn met hoe je het nu doet.