Verwachtingen – deel 1

Verwachtingen zijn iets raars. Ze zijn er de hele dag, maar je staat er meestal niet bij stil. Er wel een keer bij stilstaan kan handig zijn. Wat verwacht je nou eigenlijk de hele dag van jezelf, de ander en de situatie? Wat mag je verwachten en hoe bepaal je wat je ‘mag’ verwachten? Verwacht niet dat dit blog daar een pasklaar antwoord op geeft. Verwacht wel een leuk blog over verwachtingen dat je wellicht aan het denken zet.

Allereerst

Verwachtingen zijn nuttig: het brein werkt er snel en efficiënt door. Het brein anticipeert op wat er kan gebeuren, gebaseerd op ervaringen uit het verleden. Handig!  Als een collega de deur voor je open lijkt te gaan houden, mag je verwachten dat het ook echt gebeurt. En gewoon doorlopen. Als een collega zegt dat hij morgen bij de meeting aanwezig is, mag je verwachten dat hij komt. Er op  vertrouwen. Want dat lijkt een belangrijk aspect van verwachten.
Als je in iedere situatie al je verwachtingen bewust zou moeten checken, zou je niet alleen uitgeput raken, maar ook geen vertrouwen kunnen hebben (en dus veel in angst leven).  Je mag er vanuit gaan dat veel van je verwachtingen kloppen.

Keerzijde

Verwachtingen komen echter niet altijd uit. En soms verwachten we teveel. Ik verwacht dat jij mij begrijpt (en dat ik duidelijk was). Ik verwacht dat jij denkt zoals ik (want dat is toch de waarheid?). Ik verwacht dat jij net zo’n hoge lat hebt als ik (dat is toch reëel?) En dan verwacht ik ook nog even dat jij mij accepteert zoals ik ben (en jij moet veranderen). Teveel verwachten neigt soms naar de ander jouw norm opleggen en oordelen als aan deze norm niet wordt voldaan. En zo wordt verwachten soms verachten.

Het is wel heel boeddhistisch om niets te verwachten van de ander, maar een tandje minder zou al veel frustratie en gedoe kunnen schelen. Neem je verwachtingen eens onder de loep:

  • Wat verwacht je van jezelf,  je partner,  je collega?
  • Waar baseer je je verwachtingen op?
  • En hoe reageer je als ze niet uitkomen? Als de ander niet doet wat jij wil in een situatie?

Definitie

Een definitie van verwachtingen is:

de aanname of hoop dat een gebeurtenis plaats gaat vinden.

Dat klinkt al heel wat milder dan de eis of lat die je de ander oplegt. Het zou mooi zijn als het meer om hoop zou gaan dan om de aanname. Mijn verwachting is dat de wereld een stukje mooier zou worden.

Dit was verwachtingen deel 1. Zou deel 2 ook komen???


Joris is trainer en producteigenaar van de training effectief beïnvloeden, genaamd ‘KIM/NL’. Wil je meer weten? Download hieronder de trainingsbrochure.