Triggerhappy

Heb je het idee dat je snel en gemakkelijk gemanipuleerd kan worden? Heb je vaak het gevoel dat je afhankelijk bent van een ander? Heb je de neiging aardig te doen, omdat je anders denkt dat de ander je niet de moeite waard vindt? Voel je je soms leeg en gebruikt en snap je niet waarom de wereld zo de pik op je heeft, terwijl je zo je best doet om geaccepteerd te worden? Dan ben je, zoals ik dat noem, triggerhappy.

Het heet ‘happy’ omdat je er, waarschijnlijk onbewust, voor kiest om liever happy te zijn met je ongeluk over wat de buitenwereld jou aanbiedt dan met het ongeluk wat je jezelf aan doet. Het ongeluk wat je jezelf aandoet, is namelijk vele malen enger, heftiger, donkerder dan alle afleidingen die de buitenwereld je biedt. Die afleidingen om maar vooral niet te komen bij je daadwerkelijke angsten, zijn de triggers. Datgene wat je altijd minderwaardig, geïrriteerd of leeg laat voelen. En die triggers lijken makkelijk te fixen. Met een nieuwe auto, met het even checken op je telefoon of er nog iets op Facebook staat, met het je best doen nooit fouten te maken, met de volgende stap in je carrière…. Je bedekt daarmee wel die akelige gevoelens, maar ook de rest van je gevoel. Zoals zelfliefde, voldoening, vrijheid, compleetheid. Regelmatig is het een kwestie van tijd om er achter te komen dat dit nooit die leegte echt vult. Een vaag gevoel en vermoeden bekruipt je dat het je niet de voldoening geeft waar je eigenlijk naar verlangt. Maar voordat je het weet, heb je die vakantie al geboekt, heb je die kleren toch maar gekocht, de nieuwste telefoon al weer besteld. En zo leef je in een zelfgecreëerde illusie in plaats van de werkelijke wereld van je emoties en verlangens. Triggerhappy.

Een redelijk simpele manier om te checken of je in zo’n illusie zit in plaats van de echte wereld, gaat als volgt. Ga bij jezelf na hoe je je zou voelen als je zou stoppen met wat je aan het doen bent of waar je aandacht met name naar toe gaat. Als dat rusteloosheid, verveling, of paniek zou opleveren ben je waarschijnlijk hard je best aan het doen om je eigen onvermogen of tekortschieten te bedekken.

Er is hoop. Want zodra je in staat bent om licht te laten schijnen op wat je tot dan toe zo hard aan het bedekken bent geweest, je eigen angsten in de ogen kan aankijken, jezelf confronteert met datgene waar je tot dan toe steeds bij weg beweegt, komt alle energie en kracht vrij die je tot dan toe had gebruikt om triggerhappy te blijven. Want op die manier ben je niet meer afhankelijk van de buitenwereld om jou oké te laten voelen, maar ben je zelf in staat om jouw behoeften te onderkennen en iets te creëren wat in die behoefte voorziet. Niet om iets te bedekken, maar om iets te ontdekken. Je geeft dan niets of niemand meer de schuld van zaken, maar bent in staat verantwoordelijkheid te nemen, onafhankelijk van jouw externe omstandigheden, voor wie jij bent en wat jij wil.

Wellicht denk je ‘Hoe helpt het onderkennen van mijn diepste angsten nou in hemelsnaam om er van af te komen?’. Dat is eigenlijk niet zo ingewikkeld. Want jij bent veel sterker dan je triggerhappy-zelf. De hoeveelheid liefde, genegenheid, compassie, wijsheid en acceptatie die je in je draagt is van ongekende grootte. En als je daarmee in contact staat, zal je merken dat je meer dan genoeg voor jezelf hebt en ontstaat als vanzelf, de drang om het te delen. Daar komt ook het idee vandaan: ‘Wees eerst lief voor jezelf en dan de ander’.

Je moet wel eerst wakker worden om hiermee aan de slag te gaan. Als dat vage gevoel of vermoeden niet genoeg is, is er wel een wekker, duwtje in de rug en soms een mokerhamer voor nodig. En daar zijn wij van. We maken je graag wakker. Met een duwtje in de rug of een mokerhamer. Check hier hoe we dat doen.