Thuiswerken, het is echt wennen! Een paar tips.

Velen van ons werken op dit moment thuis. Ik hoor om mij heen dat het echt wennen is. Dat geldt ook voor mij. We zijn collectief uit onze comfortzone, ontstaan door de gebeurtenissen rondom het coronavirus. We zijn versneld aan het leren wat voor ons behulpzaam is en wat niet als het gaat om thuiswerken. Als je kinderen hebt, dan heb je er opeens een baan bij. En ook als je geen kinderen in huis hebt, is het best lastig je draai te vinden. Als ik om mij heen vraag, zijn dit de belangrijkste tips!

TIPS

  1. Houd een ritme aan. Dit is echt van belang. We willen niet alleen fysiek maar ook mentaal en emotioneel gezond blijven. Een ritme, een schema draagt bij tot het rustig houden van de hersenen. Je komt daarmee op een bepaalde manier in een comfortzone terecht en daar zijn we nu bij gebaad. Sta op dezelfde tijd op, doe al je normale dingen: scheren, opmaken, werkkleding aan. Het lijkt wellicht overdreven, maar het helpt.
  2. Houd contact met je collega’s. Ik start nu met mijn collega’s de dag op. We bepalen focus en vragen hulp aan elkaar. We hebben nu bijna alle meetings via videobellen. Normaal zou je wellicht sneller gewoon bellen, maar elkaar zien, helpt echt om je verbonden te voelen. We ontdekken samen hoeveel er kan met moderne technieken. Het samen werken aan een taak, maar ook even je hart luchten.
  3. Neem op gezette tijden pauzes. Koffie, lunch, etc. Zet dan wat muziek aan, maak een wandelingetje (met RIVM maatregelen in acht nemende), mediteer!
  4. Beperkt op de hoogte blijven. Het is natuurlijk van belang op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen, maar beperk dit tot een paar keer per dag. Vaak wordt het nieuws “herkauwd”, maar het kan wel steeds impact hebben op je stressniveau.
  5.  En heb je kleine kinderen. Het is echt zwaar nu. Geef jezelf de tijd te wennen. Je hebt er een baan bij, terwijl je hier niet voor bent opgeleid. En ook kinderen moeten wennen aan deze nieuwe situatie. Houd contact met je leidinggevende en maak bespreekbaar wat haalbaar is.

Ik merk dat het werken me ook richting geeft, het kunnen bijdragen aan wat nu nodig is. We werken “op afstand” maar ervaren volgens mij nu sterk hoe belangrijk het is daadwerkelijk samen te werken.