Thomas van Luijtelaar over de training Coachend Leidinggeven

“Ik werkte een aantal jaar bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland toen ik vlak voor de zomer van 2017 werd aangesteld als ‘Teammanager internationaal ondernemen’. Simpel samengevat helpen wij op allerlei manieren Nederlandse mkb’ers die willen internationaliseren. Ik geef daarbij leiding aan vier teams, die variëren in grootte en werken aan verschillende programma’s. In mijn vorige baan als programmacoördinator had ik ervaring opgedaan met leidinggeven, maar als manager draag ik nu meer verantwoordelijkheid én coach ik medewerkers in hun dagelijkse werk en ontwikkeling. Het leek me daarom een goed idee om als ik eenmaal was ingewerkt een training te volgen om mijn coachingsvaardigheden te verbeteren.”

Duidelijke doelen

“Na een half jaar in deze functie wist ik beter tegen welke zaken ik aanliep en had ik duidelijke leerdoelen; een ideaal moment om aan ‘Coachend leidinggeven’ te beginnen. In het verleden had ik naar tevredenheid de KIM voor niet-leidinggevenden training gevolgd bij Van Harte & Lingsma en deze cursus leek me daar een goede aanvulling op. Zo wilde ik graag leren hoe ik zaken die niet goed gingen het beste bespreekbaar kon maken. Ik koos namelijk liever voor de harmonie dan de confrontatie, waardoor ik negatieve dingen niet altijd benoemde. Ook had ik de neiging om bij een probleem zelf met een oplossing te komen, in plaats van die door een ander te laten bedenken. Daarnaast leek het me nuttig om een spiegel voorgehouden te krijgen en was ik zeer gemotiveerd om het beste uit mijn teamleden te halen.”

Theorie en praktijk

“Net als de KIM voor niet-leidinggevenden bleek Coachend Leidinggeven een waardevolle training. Er was een goede balans tussen theorie en praktijk en de oefeningen werden toegespitst op mijn eigen werksituatie. Mede door de huiswerkopdrachten bleef ik gedurende een langere periode bewust bezig met mijn gedrag en communicatie. Dat vond ik heel prettig, omdat ik zo echt een verandering doormaakte. Ook het bespreken van mijn leerervaringen en meegemaakte situaties was leerzaam.”

Buikgevoel

“Als ik naar het totaalplaatje kijk, merk ik dat ik door de training veel vooruitgang heb geboekt. Ik sta steviger in mijn schoenen en durf nu meer op mijn onderbuikgevoel en eigen waarnemingen te vertrouwen. Als iemand bijvoorbeeld zegt dat -ie proactief is, maar tijdens het gesprek als een zoutzak erbij zit, zeg ik daar wat van. Ik geef dus makkelijker (scherpe) feedback en bereik daardoor sneller het beoogde resultaat. Bijvoorbeeld een gedragsverandering. Daar is de ander ook bij gebaat.”

Coaching in de toekomst

“Daarnaast leun ik nu vaker achterover tijdens gesprekken, soms letterlijk. Op die manier wil ik meer verantwoordelijkheid bij de ander leggen en geen onnodige energie verspillen aan collega’s die niet willen. En ook niet onbelangrijk: door deze training ben ik coaching nog interessanter gaan vinden en weet ik dat ik hier in de toekomst verder mee wil.”

Thomas is teammanager internationaal ondernemen bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

Ontdek of de training Coachend Leidinggeven ook wat voor jou is!