Teammanager Faisoel Abdoelgafoer maakte van zijn zwakte zijn kracht

“Ik zit in de lift omhoog, maar ik ben nooit uitgeleerd”

Moed kan de 36-jarige Faisoel Abdoelgafoer niet worden ontzegd. Als 36-jarig “jong gozertje” geeft hij leiding aan het team van 24 mensen van Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ) van de gemeente Rotterdam. In een aandachtsgebied waar hij niet ‘van nature’ verstand van heeft. Daarbij is hij business owner Digitalisering RBZ & Transitie BBZ (Besluit Bijstandverlening Zelfstandigen). Hij maakt snel carrière, hoewel hij zichzelf nog steeds ziet als een beginner. Maar wel eentje “met best wel wat succes”. Wat is zijn geheim? De inzichten die hij opdeed in de drie trainingen die hij volgde bij Van Harte & Lingsma hebben in ieder geval goed geholpen.

Faisoel is teammanager RBZ en business owner Digitalisering RBZ & Transitie BBZ. Een hele mond vol. Faisoel: “Mijn hoofdfunctie is dat ik het team bij Regionaal Bureau Zelfstandigen aanstuur. Ons doel is om ondernemers die dat nodig hebben financieel bij te staan. Met geld om van te leven bijvoorbeeld, maar ook met werkkapitaal om nieuwe producten te kunnen maken. En verder stuur ik de digitalisering van het aanvraagproces dat hierbij hoort aan. Ze werkten hier nog met papieren aanvragen en dat kon natuurlijk niet.”

Verwachtingen opstapelen en dan exploderen

Faisoel startte bij de gemeente Rotterdam als Wmo-adviseur. Hij viel op door de efficiënte manier waarop hij Wmo-meldingen verwerkte die al te lang waren blijven liggen. Promotie lag in het verschiet. Toch werd hij niet zomaar teammanager. Faisoel: “Bij de gemeente Rotterdam moet je officiële trajecten volgen en daarvoor moest ik een assessment doen. Daar kwam één ontwikkelpunt uit: ik moet verwachtingen eerder uitspreken. In feite zat me dat altijd al dwars. Ik had een patroon van verwachtingen opstapelen en niet uitspreken en dan op een gegeven moment exploderen. Ik ging op zoek naar hoe ik dat zou kunnen veranderen en kwam uit bij Van Harte & Lingsma.”

Leren doseren

Zijn eerste telefonische kennismaking met Van Harte & Lingsma was meteen een succes. “Een supergoed gesprek”, aldus Faisoel, “en ik wist meteen: dit is wat we gaan doen!” Hij koos eerst voor de KIM, waarin werd ingezoomd op patronen en het herkennen van patronen. Vervolgens werd het persoonlijker en ging hij aan de slag met coachend leidinggeven. En nu zit hij halverwege de MIL, Meesterschap in Leiderschap.

“Ik ging er eigenlijk heel onwetend in”, zegt Faisoel. “Maar de opleidingen gaven me toch wat ik nodig had. Ik kreeg handvatten die ik eerder nog niet had. Rust vooral en balans. Ik ben een heel energiek persoon en heb het nodig dat iemand af en toe even op mijn rem trapt. Ik moest leren doseren en balanceren. Het besef ontwikkelen dat mijn plafond heel hoog ligt, terwijl dat van een ander misschien lager ligt.”

Van de MIL heeft hij nu blok 1 en 2, de herfst en de winter, achter de rug. Faisoel: “De MIL is wel een opleiding waar ik ‘u’ tegen zeg. Een heftig traject, waarin je teruggaat naar je eigen bron. Na blok 1 en 2 voelde ik echt stenen van mijn schouders vallen. De rust waarnaar ik steeds op zoek was, heb ik in de MIL gevonden. Ik kijk uit naar de lente en de zomer, de volgende twee blokken, omdat ik verwacht dat ik daar kan doorbouwen op de inzichten uit blok 1 en 2.”

De geheimen van zijn succes

Wat hebben de trajecten die Faisoel heeft gevolgd hem gebracht? “Ik denk dat ik goed op weg ben. Ik zit in de lift omhoog, hoewel ik van mening ben dat je nooit uitgeleerd bent. Mijn droom is om balans te kunnen houden, in lichaam, geest en energie. Kijk je bijvoorbeeld naar de periode waarin we nu leven, dan raak je snel uit balans. Dan is de uitdaging om te accepteren, te relativeren en door te gaan. Verwachtingen uitspreken is nu van mijn zwakte mijn kracht geworden en in feite een van de geheimen van mijn succes. Ik spreek nu altijd meteen mijn verwachtingen uit en geef mijn grenzen aan. Daarbij vraag ik ook altijd naar de verwachtingen die ánderen hebben. Ook belangrijk voor mij is om te delen. Daarom zeg ik altijd: kennis is macht en delen is kracht.”

Heeft hij nog een advies voor anderen? Faisoel: “Als je tegen dingen aanloopt, zoals ik dat deed en merkt dat je vooral op het proces zit en niet weet hoe je met emoties van medewerkers om moet gaan? Dan moet je zeker de KIM of de MIL volgen.”