Pauline Arends van Aalten over de KIM voor niet-leidinggevenden

“Toen ik startte met de training KIM (voor niet-leidinggevenden) was ik op mijn werk doorgegroeid naar een seniorfunctie. In deze rol werd van mij verwacht dat ik mensen zou aansturen en begeleiden. Dit was nieuw voor mij. Een mooie uitdaging, zeker, alleen bleek in de praktijk dat ik te veel op de inhoud van het werk focuste. Dat voelde weliswaar comfortabel, maar ik wilde het speelveld juist overstijgen. Hoe kan ik mijn team het beste coachen en stimuleren? Waarom gaat het niet zoals ik wil? Waar komt dat grote verantwoordelijkheidsgevoel vandaan en hoe kan ik zaken loslaten? Op dit soort vragen wilde ik graag antwoorden, zodat ik als leidinggevende stappen zou maken. De training bij Van Harte & Lingsma leek me daarom heel nuttig.”

De waarom-vraag

“Tijdens deze cursus ging ik echt de diepte in om de achterliggende oorzaken van mijn ‘blinde vlekken’ aan de oppervlakte te brengen. Door psychologische testen, oefeningen, presentaties, reflecties en feedback van de trainer en andere deelnemers leerde ik mezelf steeds beter kennen. De waarom-vraag stond daarbij centraal. Waarom ben ik zo ongeduldig? Waarom lukt het me niet om meer te coachen en te ondersteunen? Waarom luister ik niet goed naar anderen?
Gewoonlijk denk je hier niet zo over na, maar nu moet je wel. Het resultaat daarvan is dat je steeds meer antwoorden krijgt op je vragen en je bewuster wordt van je gedrag. Dat is essentieel, want als je weet wat de oorsprong is van je handelen, kun je ook veranderen. Daarnaast verduidelijkt de theorie hoe je dingen doet en dat geeft verhelderende en toepasbare inzichten.”

Meer rust en zelfvertrouwen

“De training heeft me daardoor enorm veel gebracht. Ik heb nu meer rust en zelfvertrouwen. Zo geef ik makkelijker en beter feedback én durf ik daar om te vragen. Het lukt me ook vaker om langs de zijlijn te staan en minder in te gaan op de inhoud. Dat is niet alleen fijn voor mij, maar ook voor de medewerkers, die zo de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen.
Verder luister ik beter en stel ik me meer open voor de mening van anderen. Ik was eerst nogal ongeduldig en had mijn oordeel snel klaarliggen, waardoor ik vaak met meerdere dingen tegelijk bezig was. Om een voorbeeld te geven: tijdens een vergadering werkte ik tegelijkertijd wat mailtjes weg. Dat leek efficiënt, maar bracht vooral onrust. Tegenwoordig leef ik meer in het hier en nu. Ik concentreer me op één onderwerp en neem de tijd om te luisteren. “

Enthousiaste collega’s

“Door al deze positieve ontwikkelingen ben ik van senior doorgegroeid naar interim-afdelingshoofd. Daar ben ik blij mee natuurlijk, maar ik vind het vooral bijzonder dat meerdere collega’s op basis van mijn ervaringen enthousiast zijn geworden en de training hebben gevolgd. Voor mij bevestigt dat alleen maar dat ik grote stappen heb gemaakt.”

Pauline is Afdelingshoofd Hypotheken bij SNS Bank, onderdeel van Volksbank

Ontdek de KIM voor niet-leidinggevenden