Onno Raymakers over de KIM

“Als Programmamanager bij de Provincie Utrecht ben ik verantwoordelijk voor de coördinatie en realisatie van verschillende projecten in de regio, zoals het aanleggen van recreatiegebieden en fietspaden. In deze rol stuur ik een team van projectleiders en ondersteuners aan en werk ik veel samen met externe partijen. Als projectleider had ik in het verleden enige managementervaring opgedaan, maar dit is mijn eerste echte leidinggevende functie.”

Extra taken

“Ik verwachtte gezien mijn werkverleden een soepele overgang, maar de praktijk bleek anders. Vanaf het begin kwamen er veel extra taken tegelijk op mijn bord. Het aansturen van mensen, de financiën in de gaten houden, het boegbeeld van het programma zijn en het adviseren van bestuurders: ik had dat lichter ingeschat. Mijn doel was mede daarom om coachend leiding te geven en meer te delegeren. Ik kwam echter uit de wereld van de projectleiding, waarin het gebruikelijk is dat je als leider de zaken zelf doet en bepaalt. Ik kon dus wel wat ondersteuning gebruiken en wilde sowieso graag meer leren als beginnend leidinggevende en mezelf ontwikkelen.”

Persoonlijk leiderschap

“Na een klein vergelijkend warenonderzoek en een intakegesprek kwam ik uit bij de training KIM van Van Harte & Lingsma. Ik werkte inmiddels een jaar als programmamanager en had ervaren hoe het ging. Bij de start van de training was de eerste hectiek dus verdwenen en wist ik beter hoe ik als leider functioneerde. Ik kon het geleerde daardoor beter plaatsen en toepassen. Dat ‘geleerde’ bestond uit een mix van theoretische kennis en praktische inzichten. De opzet van de training vond ik daarbij fijn. Zo werden de bijeenkomsten afgewisseld met zelfstudie en opdrachten en werkte de intervisie met je coachmaatje prima voor mij. Oké, de hoeveelheid ‘huiswerk’ was weliswaar aan de (te) fikse kant, maar ik heb dat ook als stimulans gezien voor mijn persoonlijk leiderschap: omgaan met een berg aan informatie en opdrachten en daar zelf keuzes in maken. Verder was ik positief verrast door het gemêleerde gezelschap, zowel in leeftijd als beroepsgroep.”

Omslagpunt

“Tijdens de trainingsdagen creëerde de trainer een veilige omgeving waarin je kon oefenen met ander gedrag. Minstens zo waardevol was de feedback die ik kreeg van andere deelnemers. Sterker nog: de commentaren zorgden voor een omslagpunt. De hoeveelheid positieve feedback die ik ontving had ik namelijk niet verwacht en deed me wel wat. Daarnaast gaf het me een verhelderend inzicht: mijn neiging om alles heel goed te doen en altijd op de toppen van mijn tenen te lopen kost onnodig energie. Hoe ik nu ben én doe is goed genoeg. Door dit besef heb ik geleerd om meer los te laten.”

Belangrijkste winst

“Verder vond ik het nuttig om te oefenen met de feedbackregels en te leren over situationeel leiderschap. Ik kan door de training putten uit een breder repertoire van communicatiestijlen en handelswijzen. De belangrijkste winst voor mij is echter dat ik tijdens groepsprocessen mezelf én anderen beter observeer. Oftewel: ik heb meer oog voor mijn eigen en andermans gedrag en kan dat beter sturen. Alles bij elkaar heeft de training me veel praktisch toepasbare inzichten gegeven.”

Onno Raymakers is programmamanager bij Provincie Utrecht.

Ontdek hier de voordelen van de KIM.