Odette Arnouts over de KIM voor niet-leidinggevenden

“Een paar jaar geleden ben ik bij Van Lanschot Kempen doorgestroomd naar een leidinggevende functie. Als Manager Treasury Sales stuur ik een klein team professionals aan. Veel ervaring met leidinggeven had ik nog niet, dus ik moest in de praktijk ontdekken hoe me dit zou afgaan. Ook bij de overgang in de rol van teamlid naar leidinggevende kon ik wat hulp gebruiken. Rond die tijd kwam de training KIM NL (voorheen Compact & Blended op mijn pad. Met mijn nieuwe functie zag ik dit als een mooie kans om meer te leren over leiderschap én om mezelf verder te ontwikkelen.”

Bewustwording

“De training was soms best confronterend, maar mede daardoor heel leerzaam. Door praktische oefeningen, testen, reflecties en feedback van de trainer en andere deelnemers werd ik bewuster van mijn gedrag. De training gaat dus niet alleen over leidinggeven, maar vooral om jou als persoon. Waarom doe je zoals je doet? Om deze vraag te beantwoorden, word je geprikkeld om bewust na te denken over je eigen handelen en communiceren. Hierdoor kreeg ik verhelderende inzichten. Zo let ik er nu goed op of mijn boodschap duidelijk is overgekomen bij een ander, omdat ik tijdens communicatieoefeningen ervaren heb dat dit een belangrijke voorwaarde is om het gewenste resultaat te bereiken.”

Samenwerking

“Ik vond het ook waardevol om te horen hoe anderen mij zagen. Door eerlijke en opbouwende feedback besef ik beter hoe ik reageer en wat ik anders kan doen. Zo bleek bij meerdere oefeningen dat ik snel inga op de inhoud en daardoor minder aandacht besteed aan de menselijke kant. Daar let ik nu op. Ik kijk beter welke zaken er nog meer spelen en hoe de sfeer is. Door niet automatisch in de oplossingsmodus te schieten, neem ik meer tijd voor een beslissing én luister ik beter naar tegenargumenten. Ik stel me kwetsbaarder op en laat meer over aan mijn team. Dat pakt goed uit, want de samenwerking verloopt sinds de training soepeler.”

Odette is Manager Treasury Sales bij Van Lanschot Kempen.

Ontdek de KIM voor niet-leidinggevenden.