Mümüne Sarier over coaching in de praktijk

“Toen ik startte met de training ‘Coaching in de praktijk’ werkte ik als Medewerker Uitkeringen WIA bij het UWV. Simpel gezegd beheerde ik alle betalingen van onze klanten en dat ging prima. Wat voor mijn gevoel wél beter kon, was het stellen van de juiste (vervolg)vragen aan mijn collega’s als ik het ‘waarom’ van iets wilde weten. Ik merkte dat ik bij oppervlakkige antwoorden niet durfde door te vragen. Zo kwam ik niet tot de kern van het onderwerp en kon ik ook geen oplossingen bedenken of bespreken. Dat moest beter. De training bij Van Harte & Lingsma leek me een goede manier om dit te verbeteren.”

Nieuwe baan

“Dankzij alle oefeningen, testen, theorie en feedback ben ik enorm vooruitgegaan. Om een voorbeeld te geven: na de training solliciteerde ik voor Kwaliteitsadviseur. Het gesprek verliep goed, maar ik twijfelde of de functie echt iets voor mij was. Ik paste daarom de geleerde trainingstechnieken toe en stelde gerichte vragen. Zodoende kwam ik erachter dat de vacature niet aansloot bij wat ik wilde. Bij mijn latere sollicitatie als Arbeidsdeskundige klopte na al mijn vragen het gevoel wél en had ik geen twijfels meer. Hiervoor dacht ik minder bewust na over dit soort zaken en vroeg ik niet goed door om een weloverwogen besluit te kunnen maken. Nu dus wel. Zonder de training had ik deze baan niet gehad.”

Collega’s coachen

“Ook mijn leidinggevende heeft mijn ontwikkeling gezien. Hij stuurt daarom collega’s naar me door die problemen hebben of advies willen, omdat hij weet dat ik ze kan helpen. Dit doe ik door goed te luisteren en veel te vragen. Op die manier ‘dwing’ ik ze om bewust na te denken over de kern van het onderwerp en komen ze meestal zelf met een oplossing. Dit bereik ik ook door ze te laten merken dat ik oprecht geïnteresseerd ben. Ik heb in de training geleerd dat de ander zich gehoord voelt als je met ze meedenkt of hun verhaal even samenvat. Nu ben ik van nature sociaal ingesteld, dus dit soort handigheidjes maakte ik me snel eigen. Het resultaat is dat gesprekken fijner verlopen en ik meer voor elkaar krijg.”

Zelfvertrouwen

“In mijn privéleven pas ik ook regelmatig de opgedane kennis toe. Bijvoorbeeld als een gesprek afdwaalt en nergens toe leidt. In zo’n situatie breng ik dan het oorspronkelijke doel ter sprake, zodat we weer terugkomen op de kern en eerder resultaat bereiken. Voor de training was ik veel terughoudender. Die onzekerheid ben ik kwijt. Ik heb nu meer durf en lef en onderneem daardoor sneller actie, ook omdat ik weet wat de juiste stappen zijn.”

Mümüne Sarier is arbeidsdeskundige bij UWV.

Ontdek Coaching in de Praktijk