Kitty van Dijk over de KIM

“Ik hoorde voor het eerst van de KIM-training toen onze directeur mij hierover tipte. Zij had al langer in de gaten dat verdere ontwikkeling op persoonlijk leiderschap een mooie aanvulling voor mij zou zijn. Als coördinator en teamcoach bij Stichting Kinderspeelzaal geef ik namelijk leiding aan een team van zo’n tachtig medewerkers. Op de website van Van Harte & Lingsma las ik dat de ontwikkeling van je leidinggevende kwaliteiten centraal staan en dat sprak me direct aan. Met mijn verantwoordelijke functie leek het me goed om deze kwaliteiten verder te ontwikkelen en mijn kennis te vergroten. Dat was het doel dat ik voor ogen had toen ik begon aan de KIM. Ik functioneerde voor mijn gevoel prima, maar dit leek me een mooie kans om te groeien in mijn leiderschapsrol.”

Eyeopener

“Ik ben blij dat ik die kans heb gepakt, want deze training is een enorme eyeopener voor me geweest. Achteraf viel het kwartje: de KIM gaat niet alleen over leidinggeven, maar draait vooral om jou als persoon. De trainer geeft veel persoonlijke aandacht en laat je bewust nadenken over je handelen en communiceren. Waarom doe je de dingen zoals je doet en waarom doen anderen zoals ze doen? Dit vind ik heel waardevol. Vanwege mijn drukke agenda nam ik nooit de tijd om hierover na te denken, maar eenmaal weg uit de dagelijkse hectiek kom je veel beter tot de kern. Door te reflecteren op mijn gedrag leerde ik mezelf beter kennen. Het is ook prettig dat de training plaatsvindt in een veilige en ondersteunende omgeving met gelijkgestemden, waardoor je met én van elkaar leert. De trainer creëert deze sfeer van vertrouwen op een natuurlijke manier. Daarnaast zorgt ze voor een mooie mix van theorie en praktijk en is ze oprecht geïnteresseerd in ieders verhaal.”

Persoonlijke verrijking

“Een fijn gevolg van de training is dat ik nu beter in contact sta met mezelf en als persoon ben gegroeid. Ik reflecteer meer op mijn handelen en beslissingen. Daardoor maak ik bewustere keuzes. Ook denk ik meer na welke beweegredenen mensen voor hun acties hebben, zodat ik hun gedrag beter begrijp en we makkelijker het gezamenlijke doel bereiken. Door overstijgend te denken overzie ik beter de lange termijn en kan ik gerichter mijn collega’s aansturen. In mijn werk heb ik dus veel profijt van de opgedane kennis en vaardigheden, maar het heeft me vooral dichter bij mezelf gebracht. En dat terwijl mijn focus vooraf lag op de ontwikkeling van mijn leiderschapskwaliteiten. Ik ben daarom van plan om meer trainingen te gaan volgen. Zo wil ik verder groeien als coach, want ik vind het heel leuk om mensen te inspireren.”

Kitty is coördinator en teamcoach bij Stichting Kinderspeelzaal