Juri Roerink over de KIM voor niet-leidinggevenden

“Op het moment dat ik begon aan de training KIM voor niet-leidinggevenden werkte ik als Senior Beleidsmedewerker op het Ministerie van Economische Zaken. Een interessante baan, maar in de loop van de tijd groeide mijn ambitie om leiding te geven. Om mijn kansen op een stap omhoog te vergroten, leek het me verstandig om mijn kennis en vaardigheden op dit gebied uit te breiden. Na positieve verhalen van collega’s kwam ik uit bij deze training van Van Harte & Lingsma. Het programma sloot goed aan op wat ik wilde leren, maar dit was niet de belangrijkste motivatie om mee te doen. Wil ik écht leidinggeven? Die vraag stond voor mij centraal.”

Aha-erlebnis

“Ik begon aan de training met het idee dat ik mezelf goed kende. Toch is mijn zelfbeeld door veel te reflecteren op mijn gedrag én feedback van de medecursisten nog verbeterd. Bij mij ging het vooral om details, maar veel andere deelnemers hadden een grote aha-erlebnis. Dit kwam doordat iedereen open stond voor feedback en erop uit was om zich te ontwikkelen. De analytisch sterke trainer spaarde geen gevoelens als het ertoe deed en wist je op een goede manier te confronteren met je eigen houding en gedrag. Dit was heel waardevol. Zo werd je door de spiegels die je kreeg voorgehouden er bewuster van waarom je doet zoals je doet en hoe je kunt veranderen. Bovendien begrijp ik het gedrag van anderen nu beter.”

Belangrijkste leerdoel

“Deze bewustwording van mijn gedrag heeft me veel gebracht. Bij mensen die in de slachtofferrol kruipen, voelde ik bijvoorbeeld meteen weerstand en kon ik heftig reageren. Als positief ingesteld persoon bleek ik geen tijd en ruimte te nemen voor negatieve emoties. Ik reageerde daardoor primair of negeerde het. Dat zorgde weleens voor vervelende situaties. Tegenwoordig besteed ik wel tijd aan negatieve zaken en handel ik bewuster om een goede oplossing te bereiken. Achteraf gezien was dit mijn belangrijkste leerdoel.”

Uitgebreide opzet

“Ook de uitgebreide opzet van de training draagt bij aan het resultaat. Elk trainingsblok gaat een stapje verder en in de tussenliggende periodes breng je de opgedane kennis en ervaring in de praktijk. Door deze afwisseling zie je wat wel en niet werkt in jouw werksituatie en kun je in een volgend trainingsweekend je vragen voorleggen of situaties bespreken. Daarnaast is het fijn om weer een blok te volgen als het geleerde na een tijdje wat is weggezakt.”

Leidinggevende functie

“Dankzij de training ben ik ervan overtuigd geraakt dat ik een leidinggevende functie wil. Als Coördinator Holland Innovation Network bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heb ik die inmiddels en dat bevalt me uitstekend. Ik ben verantwoordelijk voor de aansturing van de backoffice en geef leiding aan een team medewerkers in binnen- en buitenland. De KIM/NL heeft zeker bijgedragen aan mijn ontwikkeling en ik kan iedereen deze training aanraden.”

Juri is Coördinator Holland Innovation Network bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Ontdek de KIM voor niet-leidinggevenden