Jacintha van den Dries: “onafhankelijk assessmentrapport geeft mij de bevestiging dat ik het kan”

Leidinggeven was niet nieuw voor haar toen Jacintha van den Dries (55) solliciteerde op de functie van afdelingshoofd Werken, Wonen en Leven bij de gemeente Schouwen-Duiveland. Toch was ze blij met de mogelijkheid voor het doorlopen van een ontwikkelassessment bij vanHarte&Lingsma. Een (mogelijk) nieuwe functie was een mooie gelegenheid om weer eens naar zichzelf te kijken. Naar valkuilen natuurlijk, maar het was ook fijn om in haar sterke punten te worden bevestigd.

Jacintha studeerde Personeel en Arbeid en had daarna verschillende functies in het HR-vak. Ze startte bij een verzekeringsmaatschappij, schoof door naar de gezondheidszorg en ze stapte eind 2001 over naar de gemeente Schouwen-Duiveland. Ook daar ging ze aan de slag bij de afdeling HRM, waar ze na een jaar coördinator van werd. En eind 2020 kreeg ze de mogelijkheid te solliciteren op de rol van afdelingshoofd Werken, Wonen en Leven. Een grote afdeling met rond de 100 vaste medewerkers en vijftien tot twintig mensen via inhuur.

Jacintha van den Dries: “onafhankelijk assessmentrapport geeft mij de bevestiging dat ik het kan”

Standaard, maar wel fijn

Op de drempel naar een mooie promotie deed Jacintha eind 2020 een ontwikkelassessment bij Van Harte en Lingsma. Jacintha: “De afspraak bij ons is, dat je voor bepaalde functies altijd een ontwikkelassessment doet. Standaard dus, maar wel fijn. Ook spannend, want je weet natuurlijk niet of er nog verrassingen zullen zijn. Anderen vroegen van tevoren of ik niet bang was dat ik de nieuwe functie vanwege de uitkomsten van het assessment niet zou krijgen, maar dat had ik helemaal niet. Ik had een leuke baan en met die sollicitatie steek je inderdaad je nek uit. Er had ook uit kunnen komen dat die nieuwe functie niet bij me zou passen. Maar ook in dat geval zou ik blij zijn met een assessment, want je wilt niet ergens in terecht komen wat niet past.”

Prima dag

De assessmentdag zelf had in ieder geval geen verrassingen voor Jacintha: “Van tevoren waren alle verwachtingen voor die dag duidelijk gemaakt. Ik wist dus al wat ik ging doen: een rollenspel, verschillende testen, gesprek met een psycholoog. Bovendien was de ontvangst prettig, alles draait die dag om jou, dat was het gevoel dat ik erbij had. Het uitgebreide gesprek met de psycholoog tijdens de lunch was ook heel plezierig, dus ik vond het een prima dag.”

Pas op voor ‘hup, in de actiestand’

De uitkomsten in het rapport bewezen dat Jacintha zichzelf al behoorlijk goed kent. “Tja, ik ben natuurlijk geen twintig meer, dus ik weet wel wat mijn sterke punten zijn. Ik vond het rapport heel herkenbaar. Ik ben iemand die, vanuit een sterk verantwoordelijkheidsgevoel, lekker resultaatgericht, pragmatisch en daadkrachtig is. Dat is op zich goed, maar als afdelingshoofd heb je ook tijd nodig voor visie en strategie. Dus voor ‘hup, in de actiestand’ moet ik oppassen. Daar wil ik bewuster mee bezig zijn en ook anderen niet meteen de actiestand in willen duwen. En wat ik ook minder wil doen is overal bovenop zitten. Anderen hebben ook tijd en ruimte nodig.”

Goed vangnet

Het ontwikkelassessment is alweer een tijdje geleden en de nieuwe functie – met ondersteuning door het assessmentrapport – in the pocket. Wat hebben de uitkomsten van het rapport Jacintha opgeleverd? Jacintha: “Inmiddels zit ik in mijn nieuwe functie. Het gaat goed. Het is een grote club om aan te sturen, maar het was een goede stap. De onafhankelijke bevestiging uit het rapport, dus dat ik het wel aan zou kunnen, helpt daarbij. De uitkomsten van het rapport heb ik besproken met mijn leidinggevende en ook daarna hebben we het er nog een aantal keren over gehad. In het eerste gesprek heb ik gevraagd om een coach en die heb ik ook gekregen. Met haar kan ik mooi spiegelen als ik ergens tegenaan loop. Zij is lekker direct, net als ik. Daarnaast heb ik binnen onze organisatie een collega-afdelingshoofd als een soort interne coach. Zij maakt mij in mijn werk mee, bijvoorbeeld tijdens MT-overleg, en geeft me daar feedback over. En binnenkort heb ik een wandelafspraak met mijn leidinggevende om te bespreken hoe het gaat en wat ik voor de rest nog nodig heb. Al met al heb ik een goed vangnet en een prima werkgever, heel fijn.”

Handige tips

Jacintha heeft nog wel wat tips voor mensen die een ontwikkelassessment gaan doen. Jacintha: “Denk goed na over wat deze functie vraagt. Wees je heel bewust van de functie waarvoor je het assessment in gaat en stel je daarop in bij het beantwoorden van vragen en in de rollenspellen. Zelf heb ik van tevoren de functie-eisen nog eens goed doorgenomen en het profiel doorgelezen. En ik had bedacht welke vragen ik zelf nog wilde stellen, want daar is ook genoeg ruimte voor.”