Gemeente Haarlemmermeer vertrouwt op de kracht van assessments

“Het onverwachte is de plus van de rapportage”

Linda Lucassen is een doorgewinterde HR-vrouw in dienst van de gemeente Haarlemmermeer. Ze werkt er al 13,5 jaar, maar wel in verschillende rollen. Op dit moment geeft ze als teammanager HR leiding aan een groep van acht medewerkers. Assessment is voor haar en voor haar organisatie een belangrijk middel bij de selectie voor managementfuncties en ook daarna, als middel voor de ontwikkeling van managers.

Gemeente Haarlemmermeer maakt regelmatig gebruik van assessments. Vanwaar die keuze? Linda: “Ja, we vinden assessments inderdaad een belangrijk middel. Managers die we willen aannemen gaan allemaal het selectie-assessment in of hebben in het jaar daarna een ontwikkelassessment. Dat geeft ons een goed beeld van de sterke punten van de kandidaat en ook van zijn of haar ontwikkelpunten en -mogelijkheden.”

Assessments - Linda Lucassen - gemeente haarlemmermeer

De onafhankelijke blik van de professional

Het selectie-assessment behoedt de gemeente zoveel mogelijk voor mismatches of verkeerde verwachtingen bij het aannemen van medewerkers. Linda: “Het selectie-assessment heeft de onafhankelijke blik van een professional. Vaak is dat de bevestiging van wat we in de sollicitatiegesprekken al hadden gezien, maar dat is juist goed.” Ook later in de loopbaan van managers komt het assessment van pas volgens Linda: “Een ontwikkelassessment proberen we al bij het aannemen van managers te doen, maar soms doen we dat op een later moment. De aanleiding kan zijn, dat iemand iets anders wil en dat we willen kijken wat de mogelijkheden zijn.”

Een assessmentdag is ook een fíjne dag

Assessments worden door de kandidaten aanvankelijk als een spannende gebeurtenis gezien. Niet nodig, volgens Linda, als je Van Harte & Lingsma het assessment laat uitvoeren: “De ontvangst is altijd heel warm. Bij Van Harte & Lingsma begrijpen ze dat mensen alleen tot bloei kunnen komen, als ze zich op hun gemak voelen. Tijdens het assessment wordt vaak even gevraagd hoe het gaat en als je er als kandidaat niet uitkomt, dan kan hij of zij altijd een time out vragen, geen probleem. De kandidaten geven vaak terug dat ze een fijne dag hebben gehad en dat vinden we leuk om te horen.”

De plus van het rapport

Als output van een assessment ontvangen de kandidaat en de opdrachtgever een rapport. Linda: “De rapporten zijn goed leesbaar en ook goed toe te passen. Ze beschrijven onder meer de competenties die je wilt laten testen, de resultaten daarvan uit het assessment, de conclusies en het ontwikkeladvies. Het geeft een goed beeld van de kandidaat die je overweegt aan te nemen. Vaak bevestigt het rapport het beeld dat je al tijdens het sollicitatiegesprek had, maar soms krijg je iets terug wat je niet verwacht. Dat is dan wat ik de plus van het rapport noem. Rapporten worden overigens altijd besproken tussen manager en kandidaat en ook met onze HR-businesspartners. Daarna besluiten we wat we met de conclusies uit het rapport gaan doen.”

Persoonlijke touch

Gemeente Haarlemmermeer en Linda hebben al behoorlijk wat ervaring met de assessments van Van Harte & Lingsma opgedaan. Wordt Linda nog wel eens verrast? Linda: “Jazeker, dat kan gebeuren. Maar dat zijn dan vooral inhoudelijke verrassingen, bijvoorbeeld dat iemand veel beter of slechter scoort op een bepaalde competentie dan wij hadden verwacht. Maar qua proces worden we gelukkig niet verrast. Dat zit van a tot z goed in elkaar. Het is altijd snel schakelen met onze contactpersoon Erika Zeulevoet. Fijn trouwens, dat zij ook altijd een intake met de manager doet. Dat zorgt ervoor dat je als klant en leverancier hetzelfde beeld hebt van de vragen die beantwoord moeten worden. En natuurlijk is het contact met Erika belangrijk voor de persoonlijke touch.”