Emiel van der Vlag over de KIM voor niet-leidinggevenden

“Ik ben als corporate salesmanager eindverantwoordelijk voor landelijke aanbestedingstrajecten in de schoonmaakbranche. Per aanbesteding stel ik een team samen en heb ik een commerciële en projectmatige leidinggevende functie. Afhankelijk van de grootte en complexiteit van de aanbesteding kan zo’n team uit twintig personen bestaan met een mix van in- en externe krachten. Ik doe dit werk inmiddels een aantal jaar en het leidinggeven gaat me goed af. Om mezelf te ontwikkelen en door te groeien naar een hogere functie zocht ik naar een opleiding waarmee ik de benodigde vaardigheden en kennis kon opdoen. De training KIM NL (voorheen Compact & Blended van Van Harte & Lingsma leek me hiervoor uitstekend geschikt.”

Leerdoelen

“Via het leiderschapsprogramma wilde ik mezelf beter leren kennen. Zo wist ik niet goed wat ik écht wilde. Daarnaast zou ik bij een eventuele stap hogerop leiding moeten geven in een meer hiërarchische structuur. Omdat ik alleen ervaring had als functioneel leidinggevende, leek het me verstandig om mijn leiderschapsmogelijkheden te vergroten. Halverwege de training gingen we aan de slag met het Personal Exposure Plan (PEP) en maakte ik mijn leerdoelen concreter: ik wilde meer op het proces kunnen sturen dan op de inhoud en me opener opstellen.”

Personal Exposure Plan

“Om hiermee te oefenen creëerde ik met het PEP mijn eigen project. Ik bedacht een coachingstraject, waarin ik gedurende een half jaar twee collega’s ondersteunde en de opgestelde leerdoelen toepaste. Hierdoor was ik ook buiten de trainingsblokken om bewust bezig mezelf te ontwikkelen. Toch stond ik er niet alleen voor, want als ik vragen had of situaties wilde bespreken, kon ik terecht in de online leeromgeving waar ik contact onderhield met mijn medecursisten en trainer. Deze combinatie van theorie en praktijk vond ik erg sterk. Zo vergrootte ik mijn kennis en maakte ik me andere manieren van handelen en communiceren eigen.”

Positieve geluiden

“Het is moeilijk om over jezelf te zeggen dat ik als leider gegroeid ben, maar ik hoor veel positieve geluiden. Mijn leidinggevende heeft me natuurlijk niet voor niets gevraagd voor een nieuw in te richten functie. Verder heb ik mezelf als leider én als persoon beter leren kennen. Zo werd duidelijk dat ik teams graag vanuit hun eigen kracht laat ontwikkelen en veel waarde hecht aan samenwerking en verbinding. Daarnaast weet ik nu beter wat ik wil en dat is ook zeer waardevol.”

Emiel is Corporate salesmanager bij Asito.

Ontdek hier de KIM voor niet-leidinggevenden.