“Als projectleider groeien naar een coachende rol zorgt voor een sterker team.”

Christo Postmus

Christo Postmus is Projectleider bij Philips en volgde de training Persoongericht Projecten Leiden.

Waar ik na de training het meeste aan gehad heb is het inzetten van situationeel leiderschap. Het gaat niet om wat ik als leider kan, het gaat om wat mijn team nodig heeft.

Ieder teamlid op de juiste manier en op eigen wijze coachen. Op een manier die bij mij én het teamlid past.

Ik heb geleerd mijn teamleden beter te lezen en een inschatting te maken wat voor hen de gewenste communicatiestijl is. Ik ben gegroeid van een projectleider met een directieve rol, naar een projectleider met een coachende rol. Dat zorgt ervoor dat ik alle teamleden kan laten groeien in hun ontwikkeling. Door de ervaring van de training kan ik dicht bij mezelf blijven én met nieuwe inzichten het team centraal zetten. Het fijne aan de trainingsopzet is dat je samenwerkt met een buddy en dat je aan opdrachten werkt die je gelijk naar je eigen praktijk kunt vertalen. De plezierige trainer Roland zorgde voor een perfecte combinatie van theorie en praktijk. Het is een verademing dat hij zelf ook nog steeds actief als projectleider werkt waardoor je aan weinig woorden genoeg hebt om elkaar te begrijpen. In mijn communicatie creëer ik nu meer duidelijkheid, zowel zakelijk als privé. Ik spreek verwachtingen uit en communiceer helder en kritisch wanneer het project anders loopt. Als projectleider deel ik meer informatie en stel ik doelen nu samen met het team. Ik leer te vertrouwen op mijn team en de zelfstandigheid van mijn teamleden. Dat is een proces van loslaten, een confronterend leerpunt dat me veel brengt. Met het team ben ik bewust bezig met vaststellen hoe we met elkaar omgaan en zeker ook hoe we met elkaar willen omgaan. Wat het resultaat daarvan is? We zijn gegroeid naar een team met een open sfeer waar echte samenwerking centraal staat. En dat is als projectleider een fijne beginpositie. Deze training is een aanrader voor iedere projectleider die zich bewust wil worden van zijn eigen gedrag en de invloed daarvan op het team.