SEXI: overtuigend argumenteren

Je bent zó bevlogen over een onderwerp, project of idee dat je je collega’s graag meeneemt in je plan. Maar hoe doe je dat nou handig? Die vraag krijg ik ook in de trainingen over communicatie. De tips uit de debatwereld helpen ook voor op je werk. Misschien ben je geneigd de ander te overrompelen met een lange lijst aan argumenten of probeer je ze met een enkele vraag te prikkelen om jou antwoord te geven. Deze simpele structuur helpt je om jouw plan of idee echt lekker over te brengen! Het SEXI model is het model om je te helpen. Hoe zit dat?

State: Je begint met een statement. Je geeft helder aan waar jij voor staat, wat je vindt of waar je in gelooft en je neemt een positie in. Dat kan zijn ‘ik ben het eens’, ‘ik weet het nog niet’, ‘ik twijfel’ of ‘ik ben het oneens’.

Explain: Vervolgens vraagt het natuurlijk wel wat uitleg. Je geeft de argumentatie en uitleg voor je standpunt. De inhoudelijke bewijslast heeft hier een plek.

Illustrate: Om jouw punt te bewijzen en de ander te laten zien dat het ook echt waar is helpt een voorbeeld waarin dit zichtbaar wordt. Spreek tot de verbeelding dat men het ook voor zich ziet, dat kan een persoonlijk voorbeeld zijn of van een bekende, maar ook een inhoudelijk voorbeeld van een werkwijze die blijkbaar effectief was. Zolang het maar helpt om je punt te ondersteunen.

Een actueel voorbeeld. Stel je statement is: ‘Thuiswerken is fantastisch.’ Jouw uitleg of argumentatie kan zijn ‘thuiswerken zorgt voor minder files en minder reistijd, minder afleiding door gesprekken van collega’s en het creëert meer creatieve manieren van werken.’ Het voorbeeld wat je kunt geven is: ‘Ik ben een stuk productiever geworden nu ik niet meer gestoord word door collega’s en minder reistijd heb en heb al rapport X en opdracht Y afgerond. Dat was als ik niet kon thuiswerken nooit gelukt.

Zo zie je maar weer: SEXI helpt je om je boodschap te structureren en je verhaal helder aan een ander over te brengen. Zo heb je ook in de opbouw van deze blog de effectiviteit ervan kunnen ervaren, want zoals ik al zei het gebruik van SEXI helpt je verder!

Veel plezier 😊

Heb jij een communicatieve vraag?
Heb jij een communicatieve vraag en wil je daar graag een antwoord op? Stuur dan een mailtje naar onze trainer Marlise: marlise.huijzer@h-l.nl.

Wil jij overtuigend(er) argumenteren? Bel, mail of chat met ons en ontdek welke training het beste bij jou leervraag past.