Retraite van het gekwetter

Vroeg in de morgen, terwijl de mensenwereld nog grotendeels slaapt, loop ik door de polder. Op glad water glijdt vader zwaan, die mij waarschuwend op afstand sist. Ik passeer de zenuwachtige fuut met zijn vracht aan kroost onder zijn vleugels. Rondom en boven mij kwetteren en schreeuwen zangvogels en meeuwen, druk met het serveren van ontbijt aan krijsende baby’s.

We zijn er zo aan gewend, aan die stemmetjes in ons hoofd. Ons eigen gekwetter en geschreeuw waarmee we maar al te vanzelfsprekend ons leven laten voorzien van ondertiteling. Dit moet zo en dat moet zo, dit is goed en dat is slecht, hij is oké en zij is dat niet. Het stemmetje staat met ons op en gaat met ons te bed. En we zijn er zeer aan gewend dat we ons laten afleiden, betwijfelen en opjutten. Vermoeiend! Maar goed dat de vakantie komt.

Zodra ik het smalle pad oploop tussen het hoge riet met om de bocht het meertje, voel ik mij diep inademen. Mijn longen vullen zich met verse lucht. Er valt rust in mijn lijf. Als vanzelf een glimlach en een gevoel van opwinding en nieuwsgierigheid. Wat ga ik ontmoeten op deze vroege wandeling? Welke verassingen staan mij te wachten? Mijn aandacht gericht op dáár, buiten.
Een wijze meneer leerde mij een les over het bereiken van je doel. Hij zei: als je je pijl vér weg wil schieten (een zeer uitdagend doel wil bereiken), dan zal je het koord ver terug moeten trekken. Dat terugtrekken, is een retraite. Wat een interessante paradox. Dus als ik het koord wil spannen moet ik op retraite?

Als ik google op het woord RETRAITE stuit ik op diverse betekenissen.  * Afzondering * Afzondering van de wereld * Aftreden (het) * Aftocht * Bezinning * De terugtocht leidt naar een rustplaats * Periode van afzondering * Periode van bezinning * Rustplaats * Tijdelijke afzondering * Terugtocht * Toevluchtsoord * Afzondering voor spiritueel zelfonderzoek en geestelijke oefening.

Als ik een paar uur later weer bij mijn auto ben, realiseer ik me dat mijn intern gekwetter is verstomd. Ik was een paar uur in de polder op retraite. Er is rust in mijn hoofd gekomen. Verfrist en met vertrouwen over die pijl die ik wil schieten vertrek ik naar mijn koffie.

In onze trainingen werken we met bewustwording van spannen en ontspannen, van vasthouden en loslaten, van richten en raken. Heb jij plannen om jouw pijl ver te schieten en wil jij je innerlijk gekwetter eens onder de loupe nemen en zelfs leren verstommen? Kijk dan bijvoorbeeld eens bij de RET-training of Retraite Mindful Leiderschap. Of, en dat kan ook, ga met mij op retraite in de polder.


Ik wens je een fijne retraite deze zomer!