Relaxed overtuigen

Heb jij ook wel eens dat je in bed ligt en net voordat je in slaap valt een geweldig idee krijgt waar jij je collega’s van wilt overtuigen om uit te voeren?

Ik wel! Zo had ik laatst een idee om een deelnemer van mijn training door een camerateam te laten volgen zodat de ontwikkeling die hij tijdens een training doormaakt, vastgelegd kan worden. En dat daarmee meer mensen overtuigd zouden raken van het nut van onze trainingen.
Maar dan, de volgende dag op kantoor… Hoe overtuig ik mijn collega’s dat dit idee uitgevoerd moet worden? Ik voel direct een spanning. Gaat dit wel lukken? Herkenbaar?
In deze blog ontdek je hoe jij jouw collega’s van een idee kan overtuigen zonder formele macht. De sleutel zit hem in iets wat je wellicht niet in eerste instantie verwacht. Namelijk ‘ontspanning’.

Wat zegt de wetenschap over ontspanning?

Uit onderzoek komt naar voren dat er een samenhang te vinden is tussen ontspanning en overtuigen. Iemand is pas te overtuigen als hij of zij ontspannen is.
En ontspanning ontstaat wanneer iemand vertrouwt is met een situatie én de situatie overeenkomt aan zijn/haar behoefte.

De eerste stap:  Zelf ontspannen zijn

Bij het delen van mijn idee, is er een kans dat mijn collega’s het niks vinden. Dit beeld roept bij mij spanning op. Als ik deze spanning niet erken, wordt deze groter en zullen mijn collega’s mijn idee minder overtuigend vinden. Zaak is dus om eerst de spanning te herkennen, te erkennen, er expressie aan te geven (intern of extern) en het vervolgens los te laten. In de praktijk kan dat er als volgt uit zien.
1. Je herkent de spanning bij jezelf. Bijvoorbeeld, je voelt een druk op je borst.
2. Je erkent de spanning. Je zegt tegen jezelf. Ik voel een sensatie op mijn borst.
(Dus niet: wat een naar gevoel op mijn borst, het moet weg!)
3. Geef expressie aan het gevoel. Je deelt je spanning bijvoorbeeld met je collega’s of je ademt er bewust naar toe. Waarschijnlijk merk je dat de spanning hierdoor verdwijnt of minder wordt.
Het loslaten van de spanning gaat dan automatisch. Zo kan je ontspannen overtuigen.

De tweede stap: je collega’s laten ontspannen

Met wat inlevingsvermogen kan je jouw boodschap laten aansluiten bij de verwachtingen en wensen van je collega’s.  Want om je collega’s te laten ontspannen moet je iets bieden wat de ander verwacht en wenst. Vaak hebben jullie een gemeenschappelijk doel. Bijvoorbeeld ‘meer waarde toevoegen voor je klanten’. En goed om te weten is dat de meeste mensen (dus ook jouw collega’s) behoefte hebben aan erkenning. Geef die erkenning!

Dus, om iemand te kunnen overtuigen:

  1. Probeer zelf zo ontspannen mogelijk te zijn.
  2. Bedenk hoe belangrijk het onderwerp voor de ander is.
  3. En stel jezelf de vraag hoe je de ander kan laten ontspannen, zodat hij of zij jou vertrouwt.

Zo kan je relaxed overtuigen.

Disclaimer: Bovenstaande tips geven nog geen 100% garantie dat je de ander gaat overtuigen. Want zijn er nog veel meer aspecten die van invloed zijn op jouw overtuigingskracht. Ontdek hier meer over in een van onze trainingen.

Ben je benieuwd of ik mijn collega’s heb kunnen overtuigen en of mijn idee uitgevoerd gaat worden? En wil je zelf meer tools om ook overtuigender te worden? Neem contact op en ik vertel het graag!