Praat je te snel? Zo kun je er mee omgaan!

Snel praten? Veel mensen hebben deze neiging. Vaak getuigt het van enthousiasme, aanzetten tot actie en kan het zorgen voor tempo maken. Wil je ook echt dat je luisteraars je kunnen volgen, dan is het niet altijd effectief. Het afleren van snel praten is echt een opgave en gelukkig is dat ook niet nodig. De oplossing is niet om langzamer te gaan praten, want dat wordt vaak ongemakkelijk en onnatuurlijk. Wat helpt is om pauzes tussen de zinnen te laten. In deze blog deel ik met jou een beeld dat kan helpen om jouw boodschap bij een ander te laten overkomen.

Stel je even voor: Iedere zin die jij zegt is een balletje. Je wilt dat het balletje gevangen wordt door de persoon tegen wie je praat. Je kan de bal snel en hard gooien of subtiel met een boogje, dat is maar net welke stijl bij jou past. Als je veel balletjes achter elkaar gooit, zet je de luisteraar voor je het weet in een ballenbak. Erg leuk en feestelijk, maar voor het overbrengen van een inhoudelijke boodschap natuurlijk niet de beste plek. Kijk nu eens voordat je het balletje gooit of de luisteraar klaar is om het te vangen. Gooi een balletje. Neem dan even rust en voordat je een volgende bal gooit kijk je even of de ontvanger klaar is voor de volgende. De kunst is om telkens de bal/boodschap bij de andere te laten landen voordat je doorratelt naar de volgende.

Oftewel, snel praten is helemaal geen probleem; zorg alleen dat je pauze neemt tussen de zinnen door, zodat de ander even de tijd heeft om het te verwerken en je zelf ook even adem kunt halen. Dit is een quick fix voor snel praten. Ik hoop dat je zin hebt om te oefenen en het vanzelf makkelijker voor je wordt om rust in te bouwen.

Ben je nieuwsgierig naar wat de reden is dat je snel praat? Een klein zelfonderzoek kan je helpen. Op welke momenten praat je snel? Wanneer juist niet? Vaak zijn er bepaalde blokkades en triggers die hiervoor zorgen. In onze trainingen en onze coaching pellen we dit af en kom je tot de kern van de oorzaak en zul je in staat zijn een oplossing te vinden die een structurele verandering kan brengen.

Veel pauzeplezier!

Heb jij een communicatieve vraag?
Heb jij een communicatieve vraag en wil je daar graag een antwoord op? Stuur dan een mailtje naar onze trainer Marlise: marlise.huijzer@h-l.nl.

Wil jij werken aan je communicatie en persoonlijke effectiviteit? Bel, mail of chat met ons en ontdek welke training het beste bij jou leervraag past.