Ook online: Let op je lichaamshouding!

Of je nu een online meeting hebt met collega’s, online vergadering gaat verzorgen of de mensen in huis iets duidelijk wil maken, het gepast gebruiken van je lichaamshouding kan je helpen. Weet je wat je van nature geneigd bent om te doen? Fijn, dan kun je dat gebruiken en gemakkelijk ontdekken waarin je je nog kunt ontwikkelen om meer impact te maken. Vaak doe je het onbewust al heel handig. Het idee is dat je telkens je lichaamshouding kan aanpassen op de boodschap die je te brengen hebt. De kunst is dus om te kunnen schakelen tussen deze houdingen en ze alle vier te beheersen. Als je weet wat je doet en wanneer je dat doet kun je meer over jezelf leren en nog gemakkelijker schakelen. De vier basishoudingen leerde ik ooit van mijn docent Retorica Marijn Moerman. In deze analyse geef ik een overzicht van vier basishoudingen en wanneer je deze vooral wel en wanneer vooral niet kunt gebruiken!

Negatief offensief

Handen voor het lichaam, handpalmen naar onder. Het publiek wordt kleiner gemaakt dan de spreker. Dit zie je veel bij politici, brandweermannen, politie en vooral in crisissituaties. Zeker in deze tijden zien we veel leiders communiceren vanuit deze basishouding. Het is effectief om een boodschap stevig over te brengen, positie in te nemen en rust te bewaren. Het is ineffectief om verbinding te maken en de ander de ruimte te geven.

Positief offensief

Handen voor het lichaam met handpalmen omhoog. Dit is uitnodigend maar in controle. De spreker is aan het werk maar nodigt uit om meer samen te doen. Het is effectief voor het maken van verbinding, het sturen in een gesprek en mensen uit te nodigen om te spreken. Het is ineffectief om afstand te houden, los te laten of te delegeren.

Negatief defensief

Handen voor het lichaam langs, gesloten. Je kan ook door een tafel of een stoel afstand creëren, een muurtje tussen jou en de ander. Dit helpt om niet direct zelf te hard te werken, maar eerst afwachtend te zijn naar wat de ander te zeggen heeft. Het is effectief voor het creëren van afstand, nuttig in onderhandelingen of politiek debat waar je je juist af wilt zetten tegen de ander. Het is ineffectief voor het maken van verbinding en het tonen van betrokkenheid.

Positief defensief

Handen achter het lichaam en open. Het gevoel van ‘Don’t shoot the messenger’ en ‘ik heb het ook niet bedacht’. Je blijft in verbinding maar je bent niet aan het werk; de verantwoordelijkheid kan gemakkelijk bij de ander worden gelegd. Het is effectief voor het brengen van een nare boodschap, waarbij je zelf buiten schot kunt blijven. Het is ineffectief voor het innemen van positie en autoriteit uitstralen.

Voor meer beelden bij deze houdingen en inspiratie en hoe je ze kan benutten is dit een tijd om naar politieke leiders te kijken, vooral voor voorbeelden van de negatieve offensieve lichaamshouding. Eva Jinek is een prachtig voorbeeld van iemand die moeiteloos kan schakelen tussen de verschillende stijlen!

Veel plezier met de lichaamshoudingen & natuurlijk succes de komende periode!