Omgaan met weerstand

Laatst kreeg ik de vraag van een klant of ik hen kon begeleiden bij het effectiever leren omgaan met weerstand bij hun klanten. Ik dacht eerst, je moest eens weten hoe ik thuis soms loop te stuntelen. Maar ik zag deze vraag ook als een kans om eens goed in dit onderwerp te duiken. Want wat een energie gaat ermee gepaard! Die energie zou je toch ook een positieve draai kunnen geven?

Wat is weerstand?

Je kent de uitspraak wel: “Resistence is futile”. Het heeft geen zin om weerstand te bieden. Overmeesterd word je toch. Maar als je deze houding hebt, zal er niets aan jouw situatie en hoe jij daar mee omgaat veranderen. Waarschijnlijk zal het alleen maar erger worden. Je energie, zelfvertrouwen en invloed nemen af en je wordt als je niet uitkijkt apathisch.
Vol tegen de weerstand in gaan is ook niet handig. Met brute kracht iets nieuws forceren is een inefficiënte manier van omgaan met je eigen energie. Daarnaast ontken je de kracht en potentie die de ander heeft.

Marjo Korrel definieert weerstand als: het gedrag dat door degene die een bepaalde verandering wenst, ervaren wordt als vertraging, blokkade, stagnatie, van een door hem/haar gewenste vorm van verandering. Weerstand ontstaat vaak als de huidige situatie anders is dan de gewenste situatie, en je een van beide (of allebei) niet wilt. Het ontstaat op het moment dat er iets beschermd moet worden, of als er zorgen zijn. Mijn dochter van 2,5 is bezig haar eigen persoonlijkheid en eigen ruimte te ontwikkelen. Ze wil geen enkele bemoeienis van mijn kant. Haar leerproces gaat over zelfstandig worden. Zelf kunnen beslissen. En zodra ik aankom met de tandenborstel en zeg dat we NU gaan tandenpoetsen…

Inleven

Maar hoe kan je dan wel effectief met weerstand omgaan en het gebruiken als motor voor leren? Effectief omgaan met weerstand is communicatie voor gevorderden! De hoofdstappen in het omgaan met weerstand zijn:

  • herkennen,
  • erkennen,
  • verkennen
  • en ombuigen.

Het is belangrijk dat je je kan inleven. Zowel in jezelf als in de ander. De eerste stap is dus signalen herkennen die duiden op weerstand en accepteren dat ze bestaan. Je moet vanuit een open en nieuwsgierige houding die signalen onderzoeken. Wat zou de reden zijn waarom er nu weerstand is? Waar verlangt deze persoon naar? Wat heeft hij of zij te leren? Want weerstand is onlosmakelijk met leren verbonden. Het betekent dat er iets belangrijks getriggerd is, er is contact. Er is iets in beweging. Dus weerstand kan pas verdwijnen als deze erkend en geaccepteerd wordt. Schat dus de signalen van weerstand op de juiste waarde. Dat scheelt energie en motivatieverlies.

De kunst van contact

Omgaan met weerstand is de kunst van contact. Het vraagt moed en je kwetsbaar opstellen. Het is een krachtige impuls om de interactie met de ander te verbeteren en te verdiepen. Als je samen de ontstane weerstand niet uit de weg gaat, maar juist aandacht geeft, dan kan je samen veel leren. Zie het als een enorme kans. Aan de grens ontmoet je elkaar. De trigger die de weerstand van een ander jou geeft, kan waardevolle informatie opleveren over wat jij op dat moment belangrijk vindt. En een aanleiding zijn om je bewustzijn te vergroten.

Tandenpoetsen

En wat betekent dat voor mij? Dat ik dan maar “mindful” geniet van mijn dochter, de tandpasta die overal op zit negeer, en weet dat er een heel belangrijk leerproces gaande is…

 

Wil je meer weten over bijvoorbeeld ‘mindfull’ werken? Download hieronder onze brochure.