Omgaan met weerstand: begrijpen en begrepen worden

Weerstand wordt vaak gezien als vervelend, lastig en irritant. Veel deelnemers in onze trainingen vinden omgaan met weerstand een grote uitdaging. En ja, dat kan ik me goed voorstellen. Ik kan je niet beloven dat weerstand ineens na het lezen van dit artikel is opgelost en je precies doorhebt hoe je ermee om kunt gaan. Het gaat je wel helpen de eerste stap te zetten en wellicht anders naar weerstand te kijken.

Anders kijken naar weerstand

Weerstand kun je ook zien als een teken van betrokkenheid. De kunst is om te achterhalen waarop die betrokkenheid gericht is. Vaak komt weerstand voort uit het beschermen van iets dat van waarde is en vraagt het van jou er oog voor te hebben. Waar de een moeite heeft met achterhalen wat er bij de ander speelt en geneigd is het eigen punt nog eens te maken, is het voor een ander misschien juist de kunst om ook het eigen punt ruimte te geven en niet enkel aandacht te hebben voor de argumentatie voor de ander. Dit model kan helpen om daar meer balans in te vinden: zowel begrijpen als begrepen worden.

7 stappen

  1. Aandacht. ‘Hmm… hmm…’ en door te knikken laat je zien dat je met aandacht bij de ander bent.
  2. Inleven. Door je in te leven probeer je de kern van de ander te begrijpen en te verwoorden. Hiervoor is het wel nodig om je eigen standpunt even te parkeren.
  3. Toetsen. Toets of de kern die jij eruit haalt klopt. ‘Klopt dat?’ of ‘Heb ik je zo goed begrepen?’
  4. Begrip tonen. Begrip tonen gaat niet over het eens zijn met de ander maar over je kunnen voorstellen hoe het voor de ander is. ‘Ik kan me voorstellen dat het vervelend voor je is.’ of ’Ik kan me voorstellen dat het voor jou belangrijk is om …
  5. 3 seconden stil. Dit is voor velen een grote uitdaging. Door de stilte krijg je helder of je de ander echt goed begrepen hebt of dat er misschien nog meer zaken spelen en verdieping nodig is, de kunst is om rust en tijd te nemen.
  6. Brugzin. Kies een brugzin om nu de aandacht naar jouw punt of boodschap te verleggen. ‘tegelijkertijd’, ‘wat voor mij belangrijk is…’ of ‘los daarvan…’
  7. Kernboodschap. Vervolgens is het moment om jouw boodschap te delen. In een kernboodschap noem je jouw standpunt en motivatie.

Voel je weestand om dit model toe te passen? Ja dat kan ik me voorstellen. Het kan nogal geforceerd voelen om de stappen te nemen en misschien voelt het als een trucje. Het belangrijkste is dat je zowel tijd neemt voor de ander, zaken uitvraagt en ruimte geeft als ruimte voor jezelf maakt om jouw overwegingen te delen. Op die manier kom je verder en is weerstand meer dan irritant en vervelend en kan het bijdragen aan de kwaliteit van je besluiten, omdat je je ook verdiept in de andere kant van de zaak.

Veel succes!!


Heb jij een communicatieve vraag?
Heb jij een communicatieve vraag en wil je daar graag een antwoord op? Stuur dan een mailtje naar onze trainer Marlise: marlise.huijzer@h-l.nl.

Wil jij beter (leren) omgaan met weerstand? Bel, mail of chat met ons en ontdek welke training het beste bij jou leervraag past.