Oei, ik groei!

Dit is de titel van een boek voor jonge ouders uit de tijd dat 21 jaar geleden mijn oudste dochter werd geboren. Het was populair onder ouders, omdat het ze geruststelde over zogenaamde ”huildagen” van hun baby.

Dit, zo stelden de auteurs, was niets om je zorgen over te maken, je deed als ouder niets fout en het was zelfs een goed teken, want het waren slechts reacties van je kind op een “groeistap in de ontwikkeling”. Het zich daar emotioneel aan aanpassen, ging volgens hen gepaard met de nodige onrust en huilerigheid. Het enige wat je als ouder moest doen, was begripvol en geduldig je kind door deze moeilijke dagen heen helpen…

De 4 niveaus van bewustzijn: Slachtoffer, Leider, Dienaar, Bron

Laatst moest ik weer aan het boek denken. Ik zit zelf momenteel in een periode waarin ik ongelooflijk veel aan het leren ben op terreinen die nieuw voor mij zijn. Na 26 jaar trainerschap binnen de veiligheid van Van Harte & Lingsma, sta ik aan de vooravond van het starten van een eigen zorgonderneming voor verstandelijk beperkte jongeren. Ik kom veel tegen waarin ik mij moet verdiepen, afwegingen maken, beslissingen nemen én moet dealen met onzekerheden die nou eenmaal bij ondernemerschap horen.

“Oei ik groei” zeg ik dan tegen mezelf, waardoor ik mij bewust word van mijn angsten en de noodzaak om mijzelf hierin te leiden en te coachen . Met begrip en geduld. Ik ervaar hierbij aan den lijve hoezeer leiderschap en persoonlijke groei onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Wat mij hierbij helpt is het gedachtengoed van Michael Beckwith waarin hij de menselijke ontwikkeling onderscheidt in vier bewustzijnsniveaus:

Het Slachtoffer: “To me: Het leven overkomt mij.”
Je gelooft dat iets buiten jezelf macht over je heeft. Over je geluksgevoel, je mogelijkheden, je welvaart, je gezondheid enzovoort. Je geeft jezelf en anderen de schuld van je ongeluk en voelt je machteloos hierover. Pas wanneer je dit loslaat en verantwoordelijkheid neemt voor jezelf en je reacties op anderen en situaties, kun je doorgroeien naar niveau twee.

De Leider: “By me: Ik creëer mijn leven”
Het Manifestatiebewustzijn. Ik ben eigenaar van mijn gedachten en acties en kan deze beïnvloeden en controleren. In deze staat leer je verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen leven (je gedachtes, perceptie en toekomstbeelden) en je werkt gefocust aan de noodzakelijke vaardigheden om je doelen te bereiken.

De Dienaar: “Through me: Niet ik, maar de Bron doet het werk”
Na alle oefening komt er een moment dat je van puur gefocuste inspanning de overgang maakt naar een gevoel van genade en flow met wat je aan het doen bent. Van schrijver van het verhaal, naar een gevoel alsof het verhaal zichzelf uitdrukt via jouw pen op het papier
Je hebt een meditatieve mindset, die open en ontvankelijk is. Om van bewustzijnsniveau 2 naar 3 te komen moet je de controle loslaten, durven toelaten en vertrouwen.

De Bron: “As me: Ik ben één met de Bron”
Dat wat door jou stroomt, zit ook in jouzelf. Het is het meest dichtbij, het is wie je in essentie bent. Je bent tegelijkertijd uniek én deel van het grote geheel. Om van staat 3 naar staat 4 te gaan, moet je je gevoel van af-gescheidenheid opgeven.

Vertrouwen houden dat het goed komt!

Hoewel de niveaus elkaar opvolgen, acteer je als mens in de praktijk meestal in meerdere niveaus tegelijk, afhankelijk van het levensgebied en de uitdagingen die je daarin aantreft. Zo word ik zoals gezegd op dit moment in mijn leven uitgedaagd om véél zelf te creëren (zoals een ondernemingsplan, prognoses en samenwerking met financiers) en mijzelf daarin te ontwikkelen (niveau 2). Maar ik ondervind als ik niet oppas ook de keerzijde van dat harde werken: stress die voortkomt uit de gedachte dat ik controle moet zien te houden over (de uitkomsten van) alles wat moet gebeuren.

Na wederom een onrustige nacht met stressgedachten, besloot ik om het anders te doen, namelijk dagelijks tijd nemen voor geleide meditaties die gaan over je overgeven aan de flow van het leven en daar op vertrouwen (niveau 3).

Wow, dat hielp! Al bij de eerste meditatie voelde ik een bak spanning van mij afglijden. Ik voelde dankbaarheid voor alles wat “het groeien” mij intussen al had gebracht en een diep besef van dat ik niet hóef te proberen alles naar míjn hand te zetten.

Er is nog steeds veel te doen en er zijn spannende momenten, maar het lukt mij veel beter om balans te houden tussen aanpakken en loslaten. Mezelf in mijn persoonlijke groei te leiden met begrip en geduld en er op vertrouwen dat alles, los van welke uitkomst dan ook, goed komt.


 

Wil jij ook leren jezelf te leiden in je persoonlijke groei? Bij Van Harte & Lingsma gaan we verder dan tips en trucs. Om zo het beste uit jezelf te halen. En zo krijgt jouw handelen de impact die het verdient. Kijk eens naar ons aanbod op het gebied van leiderschapstrainingen.