Nederlander is gelukkig op het werk, maar wel gestresst

Geluk vooral bepaald door goede relatie met collega’s

Naast fijne collega’s dragen ook ruimte voor humor (49%) en een goede balans tussen werk en privé (44%) bij aan een gevoel van geluk op de werkvloer. De factoren die ervoor zorgen dat mensen ongelukkig zijn in het werk laten zich raden: een te hoge werkdruk (47%) en negatieve collega’s (42%) zijn grote boosdoeners. Ook een slechte leidinggevende kan zorgen voor een gevoel van ongeluk op het werk (45%). Eén vijfde van de Nederlandse werknemers kijkt tijdens het werk vaak op de klok om te zien of de dag al voorbij is en eenzelfde deel ziet op tegen het werk na vrije dagen.

Positieve ervaringen helpen

Onno Hamburger, Gelukkig Werken coach bij Van Harte & Lingsma: “Gelukkige medewerkers hebben minder last van stress. Het is onze ervaring dat je pas echt de deuren open zet voor gelukkig werken door controle vanuit het management los te laten en het persoonlijk leiderschap van de individuele medewerker te versterken. De kwaliteit van de leidinggevenden moet dan uiteraard wel op orde zijn.” 

Leergieriger en productiever

Meer vrijheid en werkgeluk zijn niet alleen prettig voor de werknemer: ook de werkgever profiteert van gelukkige medewerkers. Zij zijn leergieriger, productiever en beter bestand tegen stress dan werknemers die minder goed in hun vel zitten op het werk. Werkgevers die willen inzetten op gelukkig werken kunnen gebruik maken van de Gelukkig Werken Quickscan, ontwikkeld door Hamburger in samenwerking met geluksonderzoeker Ad Bergsma.  De vragenlijst maakt duidelijk hoe gelukkig een organisatie werkt.

Over de Geluksmonitor

Het onderzoek naar gelukkig werken is uitgevoerd door onderzoeksbureau Panelwizard in opdracht van trainingsbureau Van Harte & Lingsma. Aan het onderzoek namen 1079 werkende respondenten deel van 16 jaar en ouder. Bij de selectie van de respondenten is rekening gehouden met een reële spreiding naar geslacht, leeftijd en opleidingsniveau.

Gelukkig Werken in jouw organisatie

Wil je weten hoe Gelukkig Werken kan bijdragen aan het resultaat van jouw organisatie? Laat je gegevens achter via onderstaand formulier. Onno Hamburger neemt dan contact met je op.