Mindfulness op het werk: win-win

Ik las vandaag een artikel op nos.nl met als titel: “Mindfulness op het werk, goed voor de productiviteit?’ Mindfulness is een blijver, wordt geschreven. Bedrijven zien steeds meer het voordeel: minder stress, minder ziekteverzuim, hogere productiviteit. Anne Speckens, hoogleraar psychiatrie aan de Radboud Universiteit, waarschuwt ons: “Het grote gevaar is dat bedrijven het puur inzetten in dienst van de doelen van het bedrijf, in plaats van voor het welzijn van de medewerker.”

Hoop en vrees

Als mindfulness en leiderschapstrainer ontdek ik gelukkig dat veel organisaties beide belangen onderkennen. Ze zien de mens echt als meer dan alleen een middel om doelen te bereiken. Dat vind ik hoopvol en inspirerend. Tegelijkertijd ondervinden (young) professionals steeds meer stress en zijn er meer burn-out klachten dan ooit te voren. Het volle, steeds veranderende leven – in werk en privé – is ook een behoorlijke klus om te dragen.

Check je werkstress

Onze minister van sociale zaken onderkent dat. In zijn vierjarenproject ‘Check je Werkstress’ wil hij werkstress bespreekbaar maken en aanpakken. Ook hij ziet dus in dat het aandacht en tijd kost stress onder ogen te zien en andere keuzes te maken. Het gaat niet (alleen) om verlies van productiviteit. Het gaat erom je gezond te voelen. Dat je je bewust bent van je talenten en valkuilen, dat je jezelf kan begrenzen daar waar nodig, dat je effectiever kan communiceren. En ja, dan is de consequentie dat mensen gelukkiger en productiever zijn. Het is dan een gevolg van en niet een doel op zich.

Mindfulness @ work

Dat blijf ik ook zo inspirerend vinden aan mindfulness. Het raakt, beïnvloedt en helpt je bij zoveel zaken.  Daarom ben ik ook zo blij dat organisaties meer en meer kiezen voor mindfulnesstrainingen. Het is inderdaad geen quick fix, maar een manier van leven, of het nu gaat om werk of privé.
Wij helpen je graag om op een mindvolle manier te werken, zodat jij als medewerker en daarmee je organisatie daar de vruchten van plukken. Een win-win lijkt me.

Meer info

Wil je meer weten over onze training Mindfulness @ Work? Download hieronder de brochure.