Mindful co-creren: 1+1=3

Sta jij open voor de ander of ga je met een vooraf gesteld oordeel het gesprek aan? Als je hierbij stil staat, word je bewust van allerlei aspecten die de samenwerking kunnen beïnvloeden. Door je open te stellen voor de ander zonder te oordelen, zul je zien dat je samen veel verder kunt komen. Draag nu ook bij aan innovatie en creativiteit binnen de organisatie en start met mindful co-creëren.

Aandacht

De mens is vaak geneigd om te blijven kiezen voor oude vertrouwde patronen, of het nu gaat om persoonlijke patronen,  of in de interactie met anderen. We maken geen tijd en ruimte om stil te staan bij hoe het ook anders kan. Individuen, teams en organisaties komen hierdoor vast te zitten, zijn niet meer flexibel, en lopen steeds achter de feiten aan. Door Mindfulness leer je je bewust te zijn van waar je aandacht op gericht is. Het is een manier van werken (en leven) die je dichterbij je eigen authenticiteit brengt. Dat wil zeggen dat wat je doet, klopt met wie je echt bent. Dat je trouw bent aan jezelf en je eigen waarden, en zo bijdraagt aan een prettige, creatieve en productieve werkomgeving. Ook in de samenwerking met anderen.

Open opmerken

Je leert gewaar te zijn van het hier en nu, vanuit een niet-oordelende houding opmerken wat er zich van moment tot moment voordoet. Probeer de bewustwording van jezelf te vergroten en bewust te zijn van jouw interacties met anderen. Door een open en ontvankelijke houding ten opzichte van wat je bij jezelf en je collega’s ‘opmerkt’, krijg je meer gevoel voor de dimensies die spelen in je werkomgeving en weet je wat belangrijk voor jou is. Hierdoor kun je verschillen waarderen en benutten. Op deze manier creëer je ruimte om samen verder te komen, om tot iets nieuws te komen. Co-creatie!

Op je gemak met je ongemak

Co-creëren is een manier van werken waarbij alle partijen, vanuit een gedragen visie, samen een proces starten waarbij het eindresultaat als zodanig nog niet geformuleerd is. Hierbij is de kunst vertrouwen te hebben in elkaar en zekerheid durven loslaten. We hebben allemaal de neiging het onbekende op te vullen met bekende patronen en antwoorden, bijvoorbeeld een vastgesteld doel. Heb de moed om in fases van ‘niet-weten’ te verkeren. Durf dit te verdragen en wees op je gemak met je ongemak. Op deze manier ligt de wereld voor je open. Door middel van mind-volle co-creatie  komen de meest creatieve en innovatieve ideeën tot stand en komen we los van onze oude vertrouwde werkwijzen. Wacht niet tot morgen, start nu. En creëer meer met minder!