Met hart en ziel 2024 in

We zijn al ruim een maand in 2024, en nog steeds voel ik de effecten van mijn reis naar Bali afgelopen maand. Een reis waar vanHarte&Lingsma ook stilletjes meereisde. In mijn gedachten over 2023 maar ook in de sporen die vanHarte&Lingsma heeft achter gelaten op het eiland.

Ralph Blom - directeur vanHarte&Lingsma, School voor Human Leadership

Ralph Blom

Directeur bij vanHarte&Lingsma

“De kwaliteit van jouw mens zijn, bepaalt de kwaliteit van jouw leiderschap”

Mijn reis naar Ubud en Sjaki-Tari-Us

In Ubud bezocht ik de stichting Sjaki-Tari-Us. De plek maakte een diepe indruk op mij en vooral de mensen raakten mijn hart. De stichting is vernoemd naar 1 van de twee oprichters van vanHarte&Lingsma: Jacques van Harte (Sjaki) en Tari de dochter van zijn tweelingbroer. Sjaki-Tari-Us ondersteunt kinderen met een verstandelijke beperking. De manager vertelde mij met bevlogenheid: “Deze kinderen zijn ook mensen, en zo willen we ze behandelen en hun dat laten ervaren.” Het is een plek waar jij als mens voorop staat.

De mens zien

Dit raakte me, ook omdat dit is waar we als vanHarte&Lingsma voor staan ‘de mens zien’. Het is de kern waar ik de afgelopen jaren intensief met de hele organisatie aan gewerkt heb. Opnieuw kijken naar onze plek in de maatschappij om van betekenis te zijn. Het was alsof ik door mijn bezoek bij Sjaki-Tari-Us een bevestiging kreeg dat we de juiste koers zijn ingeslagen. Iets wat momenteel zo onder druk staat ‘mens zijn’. Ik zie het elke dag weer om mij heen. Hoeveel mensen in hun telefoon zitten, het moeilijk vinden om bijvoorbeeld in de supermarkt gedag te zeggen maar ook de enorme stijging van burn-outs.

Later die dag in Ubud sprak ik de jongste broer van Jacques. Tijdens het gesprek kwam steeds weer het beeld naar boven van een lijstje, wat hangt bij de Foundation, met een foto van Jacques met de tekst ‘met hart en ziel’. Ik voelde het bij Sjaki-Tari-Us, maar ook in de verhalen van zijn broer. Doe het, maar met hart en ziel. Ga je gevoel achterna en handel.

Leven en werken met hart en ziel

Dit is wat ik ons toewens voor 2024. Mogen we alles wat we doen, met hart en ziel doen. Voluit werken en leven met hart en ziel. En om onze nieuwe positionering ‘de mens in de leider zien’ voluit met hart en ziel de wereld in te brengen. Elke dag opnieuw opstaan en stilstaan bij hoe jíj het verschil gaat maken met hart en ziel. Elke ontmoeting weer.

Ik kijk uit naar een mooi jaar.