Meer dan zomaar werk

Tijdens de afgelopen knipbeurt vroeg ik hem dat.

Er viel een korte stilte… “Nou gewoon, het is leuk werk, er zijn altijd nieuwe mensen met nieuwe verhalen. En je bent een ander aan het helpen om niet geheel voor paal te staan! Hahaha. Nou, en het feit dat mensen bij je terugkomen geeft ook het idee dat je werk wordt gewaardeerd zeg maar… ” Even later “…en tja. Ik heb ook wel mazzel met de collega’s, hè. Allemaal erg goede en professionele kappers hoor en eerlijk is eerlijk, leuke mensen! Duurt effe voordat ze het door hebben, maar dan heb je ook wat!” Met een knipoog naar z’n collega.

Wat mij zo opviel aan z’n verhaal is dat niets in zijn uitleg ging over de inkomsten die hij er mee verdient. Hij is namelijk niet de allergoedkoopste kapper die ik gewend ben. Wellicht was het niet op z’n plek om dat te benoemen in zo’n gesprekje. Maar het viel me toch op.

Het bleek hem te gaan over andere zaken. “Met mensen” en “eer voor je werk” en “de verhalen”. Als klant klopt dat voor mij ook wel. Ik maak blijkbaar niet op basis van m’n budget de keuze voor welke kapper ik bezoek. Tenminste, dat is niet mijn primaire criterium. Meer dan 25 euro zou ik er niet voor willen betalen. Dat is dus toch een hele grote markt waarin hij zich begeeft.
Ik blijf inderdaad bij deze man hangen omdat hij (A) m’n haar gewoon uitstekend geknipt wordt, maar ook (B) omdat hij zo blij is terwijl hij het doet, een fijne energie om zich heen draagt en ik het idee heb (tot voor kort ‘had’) dat het hem niet alleen om het knippen gaat. Maar om iets meer dan dat. ‘Passie’ vind ik zo’n uitgemolken begrip. Het past ook niet bij deze nuchtere Hollandse man. Maar wel een “sense of purpose”. Ik vermoed dat ik met die term ook niet bij hem aan moet komen. Maar het drukt beter uit wat ik bedoel. En juist op dat stuk sluit ik bij deze kapper zo fijn aan. Hij voert zijn werk uit om meer dan alleen de reden van inkomsten. Sterker nog dat is niet eens de reden waarom hij het doet.

Het gaat mij als assessmentpsycholoog, trainer en coach ook in mijn werk om de mensen en hun verhalen. Over wie ze zijn, waarom ze de dingen doen zoals ze die doen en wat ze verlangen om in de wereld te bewerkstelliggen. Het gaat me er ook om ons werk dan zodanig te doen dat ze bij ons terugkomen wanneer er zich weer een kans voortdoet. Ik hanteer een heel andere taal en andere instrumenten dan een kam en schaar, maar het ‘waarom’ van mijn werk en hoe ik het inricht, ligt dicht tegen dat van hem aan.
Aan de andere kant zie ik ook in die zin een parallel tussen mij als kapper-klant en onze eigen klanten. Ook dat zijn mensen die bij ons terug komen, omdat ze het werk wat ze bij ons afnemen als uitstekend ervaren (A) maar vooral (B) omdat ze zich op de een of andere reden herkennen in onze ‘reason why’. Zo zegt de keuze van mijn kapper iets over mij en jouw keuze voor ons iets over jou. Mensen zien voor wie ze zijn…