Media van de maand – Maart

Luister om te begrijpen, zeker nu je op elkaars lip zit.

Op de laatste dag van de maand deelt een van de H&L collega’s, wat er in de afgelopen maand echt de moeite waard was om te lezen, te bekijken of je nog verder in te verdiepen.

Wat?

Luister om te begrijpen, zeker nu je op elkaars lip zit.

Mijn LinkedIn tijdlijn, appgroepen en inbox stroomt vol met berichten over effectief thuiswerken, tips voor online meetings en in contact blijven met elkaar. Dit artikel uit het NRC, over echt naar elkaar luisteren en rekening houden met elkaar, sprong er wat dat betreft voor mij uit. Vandaag, aan het eind van deze bijzondere en hectische maand, deel ik dit graag met jullie.

Waarom?

Het artikel van Anouk Kragtwijk legt aan de hand van heldere voorbeelden uit hoe geweldloze communicatie werkt, hoe het je uit de strijd houdt en op welke manier je het kunt toepassen. ‘De hoofdvraag van de methode is: hoe kom je dichter tot elkaar? In plaats van hoe krijg je gelijk?’ Juist deze vraag is voor mij in een tijd waar je op afstand met elkaar moet communiceren of juist telkens op elkaars lip zit ontzettend belangrijk.

Voor mij geeft het hoop en troost. Naast de inhoud over geweldloze communicatie vind ik de schrijfstijl erg prettig. Ik voel me ineens zo verbonden met de schrijfster, alsof ik een bericht van een goede vriend of vriendin las die ook stoeit met de dagelijkse dingen in het leven die in deze periode nog eens op scherp gezet kunnen worden. Voor mij is het artikel een inspiratie om weer bewust op mijn communicatie te letten thuis, maar ook op het werk en met de deelnemers van mijn groepen. Het helpt me geduld op te brengen. Door aandacht te geven aan mijn eigen behoefte van zekerheid, duidelijkheid en een plan hebben waar misschien niet direct aan voldaan kan worden. En bewustzijn dat juist in tijden van crisis iedereen eigen behoeftes heeft en op eigen wijze zekerheden poogt in te bouwen.

Het maakt me mild en vol compassie naar wat er is. Ik sta weer open voor de verschillende belevingen en behoeftes van de ander. Ik let er op dat ik de aandacht voor mijn behoefte hou en die meeneem in de communicatie. Zo blijf ik zowel van dichtbij als op afstand meer in verbinding met de mensen waar ik mee werk en poog ik te luisteren om echt te begrijpen.

Voor wie?

Dit artikel is een aanrader voor ieder die nieuwsgierig is naar Geweldloze Communicatie en wat het kan betekenen. Het is een aanrader voor ieder die gewoon wat inspiratie kan gebruiken om de komende periode thuis, en de interactie met collega’s, partner, kinderen en anderen goed door te komen. Maar ook een aanrader voor iedereen die gewoon het internet aan het afstruinen is om zichzelf een beetje bezig te houden.

Veel leesplezier!