Media van de Maand – Juli

Waardigheid en Leiderschap. Het bestaat nog steeds.

 Wat?  Deze maand viel me dit toch wel het meest op. Hoe krachtig, goed gearticuleerd en afgemeten Alexandria Ocasio-Cortez, het jongste vrouwelijke congreslid in het Huis van Afgevaardigden van de VS ooit, reageert op het halfbakken excuus van haar collega Ted Yoho. Hij zou haar uitgescholden hebben voor ‘fucking bitch’, waar de pers bij was.

 Waarom? Er is natuurlijk een welles-nietes spelletje aan de gang over in hoeverre Yoho dit nou wel of niet gezegd zou hebben. Daar wil ik buiten blijven. Waarom ik deze repliek van Ocasio-Cortez zou interessant en tof vind, is omdat ze laat zien hoe je dingen die jou kant op komen die je als vernederend, agressief of denigrerend kan ervaren, ook NIET persoonlijk kan opvatten. In plaats van jezelf als slachtoffer maken van zo’n gevoel kan je dus ook actie ondernemen. Dat is meer dan alleen maar het van je af laten glijden, zoals ze, zo vertelt ze, daar ook voor had kunnen kiezen. Nee ze doet meer dan dat. Ze gebruikt het om een punt te maken waar niet alleen zijzelf maar iedereen die te maken heeft met vernedering, ongelijkheid of sexisme, baat bij heeft. Ik vind het een prachtige retoriek, het komt bij mij mega authentiek over en de kracht waarmee ze een appél doet op het fatsoen van iedereen die houdt van zijn of haar dochter, moeder of zus. Inclusief Yoho.

Voor wie? Vrouwelijk Leiderschap is in. Er word regelmatig over geschreven en je vindt er online steeds meer en meer over. Ik zie in haar repliek Liefde, Lef en Leiderschap. En die waarden vind ik elke categorie die wij mensen hanteren in hoe we naar mensen kijken, ontstijgen. Dit filmpje is dus voor iedereen die zich kan verbinden aan die waarden.