KIM leiderschapstraining, niet zomaar een training

Leiderschapstraining

De KIM voor leidinggevenden is niet zomaar een leiderschapstraining en het is zeker geen cursus, zoals regelmatig deelnemers zeggen. Het is onze best lopende en langstlopende training; toen vanHarte&Lingsma de eerste KIM-groep afleverde, zat ik nog op de lagere school. Het is lastig om in woorden te beschrijven waarom de KIM zo’n goede training is, maar ik doe een poging.

Natuurlijk kan ik vertellen wat we doen in de training. Onze manier van werken uitleggen. Ik kan ook vertellen dat deelnemers meestal zeer tevreden zijn. Maar ik weet ook dat er een groot verschil blijft tussen mijn beschrijving, of die van onze website, en wat de ervaring is van een deelnemer in de training.

Een ervaring

En dat is precies wat het is. Een ervaring. Een proces. Een intensief proces van 12 dagen, verdeeld over vier blokken, in een periode van een half jaar. Met 12 gelijkgestemden. Of net iets andersgestemden. En ook dat maakt het een ervaring. Want je gaat elkaar tegenkomen. Je gaat verschillen zien en misschien irritaties voelen. En daar weer van leren. Je gaat inzichten krijgen. Sommige nieuw en sommige opnieuw. Je stapt in valkuilen die je misschien al 10 jaar kent van jezelf en waarvan je denkt: stap ik daar nog steeds in? Ja. Daar stap je nog steeds in. Daar zijn ze voor. Jouw eigen valkuilen. De kunst is niet om er niet meer in te stappen. De kunst is jezelf er niet meer om te veroordelen. En er daardoor misschien minder vaak in te stappen.

Persoonlijk leiderschap

Uiteindelijk draait de KIM om persoonlijk leiderschap: hoe kun jij je persoonlijk leiderschap inzetten in situaties waar het erop aankomt? Hoe weeg je de verschillende belangen en wat is jouw eigen antwoord? Hoe zet je soms je gevoel meer in en soms juist niet? En hoe vergroot je daarmee je impact, zowel op jezelf als op anderen om je heen.

Regelmatig zegt een deelnemer achteraf tegen mij: ‘dit is de beste training die ik ooit heb gevolgd’. Of: ‘ik kwam binnen met als leerdoel “feedback geven” en ik loop naar buiten met: ik ken mezelf veel beter en ik kan het ook privé goed toepassen’. Als ik dan ook nog regelmatig hoor dat iemand de training kreeg aangeraden van een collega die de training zelf meer dan 10 jaar geleden volgde dan denk ik ja: daarom is de KIM zo’n goede training.

Ontdek de KIM