Kijktip #4: Avatar

Van de week keek ik met een vriendin (voor mij voor de 4e keer) Avatar. De film van James Cameron die gaat over hoe de mens een andere planeet wil gebruiken om haar delfstoffen te mijnen. Over de ruggen van de plaatselijke bevolking. De film kwam uit in 2009 en is nog steeds een geweldig spektakel van prachtige CGI, 3D technologie een episch liefdesverhaal en een hoopvolle spiegel voor hoe wij als soort weer terug in balans met onze omgeving kunnen leven.

 De mens als plaag

Het verhaal gaat over hoe de mensheid de aarde verlaat en een andere planeet, nog ongerept en rijk aan delfstoffen, exploiteert zonder enig respect voor de balans van de natuur. Bereid om tot genocide over te gaan als de omzetcijfer in gevaar komen. Onze held krijgt eerst de opdracht het plaatselijke volk te infiltreren om met de informatie over dat volk een tactisch voordeel te krijgen.

In dat proces leert hij meer en meer over hoe prachtig de balans van de natuur in elkaar steekt. Hoe alles met alles met elkaar in contact staat. Waardoor hij uiteindelijk zijn plek neemt in de stam van de N’avi. En een strijd levert met de invaserende macht om de mensen, weer terug naar huis te sturen. Zo wordt de spion uiteindelijk leider van de stam die hij eerst als vijand benaderde.

 Alles met alles in verband

Naast dat ik de film prachtig is gemaakt, met de voor toen nieuwste middelen van computeranimaties, is het narratief ook zo tof. Niet alleen de verhaallijn die ik hierboven optekende (man van buitenaf krijgt inzicht in de waarde die de vijand vertegenwoordigt en transformeert uiteindelijk tot voorvechter voor die waarde) vind ik zo mooi. Vooral hoe Cameron in staat is in een geheel nieuwe wereld ons terug contact te laten maken met de notie dat de Natuur niet los staat van ons. Dat wij als zelfdenkende mensen, met al onze technologie, ideeën over onszelf en onze plek in de wereld, onderdeel zijn van die Natuur. En als we in de gaten hebben hoe dat verband er uit ziet, we er in kunnen groeien en in evenwicht met die Natuur kunnen leven.

Minpuntje

Wat me nog wel bezig houdt is dat in de strijd tussen de inheemse bevolking en de invaserende mens, de Natuur ook echt meedoet in dat gevecht. De dieren helpen op spectaculaire wijze mee in het verdrijven van de ‘slechten‘.  Als kijker voelt het te gek dat ‘we’ zo de strijd tegen het kwaad winnen. Maar daar gaat de parallel met onze werkelijkheid helaas niet op. In onze realiteit zal de natuur niet op die manier terugvechten. Zij reageert hooguit op aan veel definitievere en voor de mens destructievere manier. Klimaatverandering is door de huidige corona pandemie al helemaal op de achtergond van onze aandacht gekomen. Maar we weten dat binnen niet al te lange tijd de verwarming van de aarde een onvoorstelbare impact zal hebben op ons.

En daar gaat het verhaal helaas scheef. Niet een snelle strijd die de balans weer in een paar scenes fixt, maar een veel langere en zwaardere aanloop van de gevolgen van onze disbalans met de natuur.

Kijktip!

Film: Avatar
Geschreven, geproduceert en geregiseerd door James Cameron

De boodschap: Maak vrede met je eigen natuur. En zoek van daaruit het contact met de ander en met de wereld. Want alleen dan is er sprake van waarachtig contact en weten we ons gedragen en dragen we de wereld.

Let op: Het schijn dat James Cameron verschillende vervolgverhalen klaar heeft liggen. Dus er is al best veel geroezemoes over een vervolg wat binnenkort geproduceerd gaat worden!