Keuzes maken: voelt het goed of niet?

Elke dag van je leven maak je keuzes. De kleding die je uitkiest voordat je naar je werk vertrekt, wat je eet tijdens de lunch en die laatste pittige mail, schrijf je hem nu of laat je hem wachten tot morgen? Het zijn allemaal keuzes. Kleine keuzes. Keuzes die je haast zou vergeten. Zo gemakkelijk maak je ze. In tegenstelling tot de grote keuzes, die vaak een stuk spannender zijn. Wel of niet dat nieuwe huis kopen, weer gaan studeren naast je baan terwijl je opgroeiende kinderen hebt, van die dingen.

Zo stond ik ooit voor de keuze als jonge moeder om bij een hogeschool om de hoek aan de slag te gaan of een baan als trainer aan te nemen, waarbij ik veel van huis zou zijn. Die keuze heeft me dagen bezig gehouden, niet in de laatste plaats omdat ik een enorme dromer ben volgens de leerstijlen van Kolb. Ik hoef jullie niet te vertellen wat het uiteindelijk geworden is. Wel kan ik jullie vertellen dat ik nog steeds erg blij ben met mijn keuze, omdat het een gevoelde keuze is geweest.

Lijstjes

Maar voor je het weet zit ik met deze uitspraak tussen de waarzeggers en handlezers. Veel mensen maken ingewikkelde keuzes namelijk het liefst met hun ratio. Lijstjes maken met voors en tegens op papier of in je hoofd. Het geeft je het idee dat je in control bent en er hoe dan ook uit gaat komen, al was het maar omdat je er zo mee bezig bent. Maar in realiteit raak je steeds verder verwijderd van je beslissing, de beslissing die het meest passend is voor jou. Als een boot waarvan het touw is losgeraakt, meedrijvend op de stroom naar het midden van het meer. Onbereikbaar. Met het wikken en wegen kan je je keuze bij wijze van spreken kapot denken. Zoals ik mezelf ook dagen gevangen hield met mijn eigen risicoanalyse.

Intuïtie

Hoe kan het dat je zo hard studeert op je keuze en er toch niet uitkomt? Een simpele keuze over de kleur van je gordijnen kan je prima maken met je bewuste brein. Maar je bewuste brein heeft zijn beperkingen. Er spelen simpelweg te veel factoren mee in een complexe beslissing zoals een keuze over je huis, je relatie of je baan. Het goede nieuws: je onderbewuste brein heeft die capaciteiten wel. Dat noemen we intuïtie of ook wel je gevoel.

Ik werd knettergek van dat denken in kringetjes. Ik was er helemaal klaar mee. En dat was nou net wat ik nodig had. Het hielp mij op dat moment om al dat denkwerk, het kieswerk, even te laten voor wat het was. Mijn onderbewuste kreeg zo de tijd de puzzel voor mij te leggen, en ‘het enige’ dat ik hoefde te doen was afleiding zoeken, er het spreekwoordelijke nachtje over te slapen en vervolgens te luisteren naar de signalen van mijn lichaam.

Wanneer maakt je hart een sprongetje

Dus sta je voor een lastige keuze, stap er dan echt even uit. En vraag jezelf na een goed nachtje slapen het volgende: maakt mijn hart een sprongetje als ik aan optie A denk of als ik denk aan optie B?

Voel hoe je je voelt over je keuze, hoe gek die ook lijkt voor de buitenwereld of jezelf.
Ook een gevoelde keuze kan natuurlijk anders uitpakken dan je hoopte, maar is nooit verkeerd. Omdat hij nu eenmaal genomen is met jouw hart en ziel.


Boekentip: Ap Dijksterhuis, ‘Het slimme onbewuste – denken met gevoel’

Nieuwsgierig naar een training die je verder helpt in het maken van levensveranderende keuzes? Neem een kijkje bij onze training De Kern.