Je kan een post-vakantiedip voorkomen

Bron: feller media / nu.nl

Toch wordt men volgens gelukspsycholoog Onno Hamburger van coachingcentrum van Harte Lingsma wél gelukkiger van vakantie vieren. Bovendien, zo stelt hij, kan een zogenoemde post-vakantie dip worden voorkomen. Hamburger formuleerde hiervoor drie stappen.
Allereerst raadt Hamburger aan de vakantie op tijd te boeken of te plannen. Zo heeft de vakantieganger iets om naar uit te kijken en dat maakt gelukkig. De volgende stap is afspraken maken met de werkgever over wanneer de werknemer tijdens zijn afwezigheid bereikbaar is. Daardoor komt de vakantieganger beter los van het werk.

Volgens Hamburger hebben werkgevers nog te weinig kennis over hoe hier mee om te gaan. Terwijl technologieën zoals de smartphone tegelijkertijd meer nadruk leggen op bereikbaar zijn.

De laatste stap is het nagenieten, vooral door vakantie-ervaringen te delen met derden. Dat kan volgens de gelukscoach bijvoorbeeld door samen foto’s en video’s te bekijken. Hierdoor wordt het vakantiegevoel maximaal vastgehouden.

Dip

Niet elke Nederlander heeft last van de zogenoemde ‘post-vakantie dip’. Een groep die minder kans maakt op een dergelijke ‘depressie’ is die van de bevlogen werknemers. De gelukscoach ondervond althans dat deze groep hiervoor minder vatbaar is omdat ze hun baan leuk vinden en daar dus ook meer van genieten. 

Om die reden zijn ze minder gestresst en kijken ze er minder tegenop weer aan de slag te gaan. “Een bevlogen medewerker heeft bovendien meer profijt van zijn vakantie”, aldus Hamburger.

Luieren

Om energie te krijgen van een vakantie is het volgens gelukspsycholoog Hamburger overigens niet verstandig om alleen maar te niksen tijdens het vrij zijn. Zijn ervaring leert dat mensen op vakantie denken dat helemaal niets doen optimaal ontspant.

Volgens Hamburger is het echter beter om met iets bezig te zijn dan te luieren. Hij noemt genoeg bewegen essentieel om ook mentaal effectief los te komen van werk.