Ik durf geen presentatie te geven

Het antwoord:

Als je vaker moet presenteren, kan ik me voorstellen dat je van die spanning af wilt. Het vreet energie. Er zijn twee mogelijkheden. Of je neemt de oorzaak van de spanning weg, of je gaat er anders mee om. In jou geval betekent ‘anders omgaan’ dat je je gedrag verandert. Dus niet doorbijten, maar de discussie openen:

  • check bij je collega’s of zij echt vijandige intenties hebben; ga na of je gevoel klopt dat ze zich door jouw spanning nog verder ingraven.
  • deel met je collega’s dat je tegen de prestaties opziet en waardoor dit komt. Daarna kun je bespreken wat jullie deze keer anders kunnen doen.

De oorzaak wegnemen is lastiger. Interessant is dat je de oorzaak voor jouw zenuwen buiten jezelf legt, bij je collega’s. Dat jij slecht presenteert, komt dus eigenlijk door de spanning die je ‘vijandige collega’s’ oproepen. Kortom: jij kunt daar niks aan doen.
Het is misschien fijn om het gevoel te hebben dat het niet aan jou ligt. Maar daarmee maak jij jezelf wel onmachtig. Terwijl juist het roer in handen wilt hebben. Grip en stuur krijg je door de oorzaak juist bij jezelf te zoeken.

Vaak is gebrek aan zelfvertrouwen (angst) de oorzaak van spanning bij presenteren. Angst dat er iets gebeurt wat je niet aankunt. Daaraan liggen herkenbare angsten ten grondslag als: angst om genegeerd, vernederd (falen) en als persoon afgewezen te worden. Als kind slaan we deze levensbedreigende gevoelens al op in onze emotionele brein (de Amygdala). In spannende situaties zoals bij presenteren, waarbij je opnieuw het risico loopt genegeerd of afgewezen te worden, kunnen de opgeslagen gevoelens weer actief worden. Levensbedreigend zijn ze niet meer, al voelt dat soms wel zo. In plaats van deze gevoelens te vermijden, is het voor je persoonlijke groei en ontwikkeling juist nodig deze gevoelens toe te laten en een plek te geven. Anders ben je veroordeeld om je gebrek aan zelfvertrouwen te maskeren en te compenseren met prestaties, wat weer spanning geeft. Voeg liever de letters ‘en’ bij presteren en je krijgt jezelf pres-en-teren. Tegenover angst staat zelfvertrouwen. Dat groeit door positieve ervaringen, door met plezier en bezieling je dingen te doen en te presenteren waar je hart vol van is.

Succes!

Tips

Spanning reducerende tips voor wie bijna nooit presenteert:

  • Adem voor de presentatie een tijdje ritmisch in en uit: 4 tellen in via neus, 4 tellen uit via mond
  • staar voor de presentatie 5 minuten in de vlam van een brandende kaars
  • doe tijdens de presentatie een euromunt in je schoen, zodat je hem voelt onder je hiel. Het herinnert je aan je intenties en houdt je bij de les.