Hoog vliegen out of the box

Maar: als essentieel onderdeel van het 4e en laatste blok van onze KIM leiderschapsontwikkelingtraining, dient de trainingsgroep zowel de locatie als het programma hiervan zelf samen te stellen (nieuw leiderschap in de praktijk brengen). En zo kom ik nog eens op heel wat verschillende plekken in Nederland.

Er zijn natuurlijk wat criteria waar de groep zich aan dient te houden. Het programma hoort leerzaam te zijn, de locatie maximaal 100 km van Amsterdam en dit alles voor een beperkt budget.

Nu vind ik ‘criteria’ vaak fijn en duidelijk, maar regelmatig ook beknellend. Een van de belangrijkste dingen die ik heb onthouden van mijn rechtenstudie is dat er onderscheid gemaakt kan worden tussen de letter van de wet en de geest van de wet. Weten we nog waarom de criteria zijn opgesteld?

Mijn trainingsgroep van afgelopen week had het idee voor dat beperkte budget naar een leuke stad te vliegen, een goedkoop appartementje te huren en als lerende opdracht samen te bedenken wat zij konden bijdragen aan die stad. Hun leer-thema was ‘wrijving geeft glans’. In het organiseren van dit alles, verwachtten zij elkaar flink tegen te komen.

De eerste wrijving was met mij. De criteria waren er niet voor niets. En mijn vrije tijd is mij behoorlijk heilig. Maar via creatieve oplossingen ‘in de geest van de wet’ en invoelend onderhandelen tackelden ze mijn beweegredenen. Ik bewonderde hun groots denken. En zo zaten we woensdagmiddag, na een enerverende managementgame onder de rook van Schiphol, in het vliegtuig op weg naar Lissabon.

Daar kwam alsnog de wrijving onderling. In de beeldvorming was niet genoeg uitgewisseld wat eenieder onder ‘een bijdrage aan de stad’ verstond. Bovendien was de besluitvorming, over wie wat zou doen ter voorbereiding hiervan, niet echt afgetikt.

Na de zogenaamde ‘storming & norming’ kwam het echter snel tot ‘performing’. In kleine groepen gingen ze uiteen, op weg naar allerlei instellingen, die graag extra handen konden gebruiken (als deze toestemming kregen van hogerhand). Uiteindelijk werd de speld in de hooiberg gevonden: via een Nederlands bestuurslid hebben we onze bijdrage kunnen leveren op een school.

Vrijdagnacht om 1.30 uur lag ik weer thuis in mijn eigen bed. Ik had genoten, van de stad en het doorzettingsvermogen van de deelnemers. Hun denken in mogelijkheden inspireerde mij. Niet iedereen was tevreden met de grootte van de bijdrage aan de stad, maar leerzaam was het proces zeker geweest.

En eh… laat dit reisje geen precedent scheppen, want dan wordt het weer regelmaat ;).


De training KIM (Communicatie, Interactie en Managementvaardigheden) is samen met de training KIM/NL (voor Niet-Leidinggevenden) het grootste leiderschapstraject van Nederland. De opbouw van de training is te vergelijken met de ontwikkeling van mensen in organisaties; van afhankelijk naar zelfsturend. Van de 4 intensieve 3-daagse trainingsblokken organiseert de trainingsgroep het laatste blok zelf. Niet als ‘klusje’, maar om met en van elkaar te leren, door te ervaren. Meer weten over de KIM? Je vindt het hier