Hoe zit het met je goede voornemens?

Methodiek voor effectieve verandering

Wat kan jij nu doen om ervoor te zorgen dat jij aan het einde van het jaar trots kan vertellen dat jij jouw goede voornemens wel hebt volgehouden? Een effectieve methodiek hiervoor is de zogenaamde WOOP strategie, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en bestaand uit 4 stappen.

De 4 stappen van de WOOP methodiek

  1. Wish: Benoem een voor jou belangrijke en potentieel bereikbare wens die je graag in vervulling zou willen laten gaan.
  2. Outcome: Stel jezelf voor hoe de toekomstige (positieve) situatie er voor jou uit ziet wanneer jouw wens uitkomt.
  3. Obstacle: Bedenk welk cruciale, persoonlijke obstakel jou in de weg staat om jouw wens te laten vervullen.
  4. Plan: De vierde stap neem je door specifiek te benoemen hoe jij dit obstakel kan overwinnen. Dit kan het beste in de vorm van een als-dan plan:
    Als dit obstakel voorkomt, dan voer ik de volgende actie uit om dit obstakel te overwinnen.
    Op die manier wapen je jezelf als het ware tegen belemmeringen die je zeker zal tegen komen.

Onderzoek laat zien dat WOOP zowel effectief is voor korte als lange termijn doelen. De methodiek kan worden gebruikt in zowel het werk als de persoonlijke context. WOOP is ook een mooie en erg nuttige toevoeging op de overbekende SMART criteria bij het formuleren van doelstellingen voor training en coaching.

Wat nu te doen?

Hoor jij bij die groep die zijn goede voornemens heeft laten varen? Met andere woorden: heb je moeite om dat wat je wil veranderen ook echt te veranderen?
Neem dan alsnog het heft in eigen handen en maak jouw plan om jouw voornemens ten uitvoer te brengen nog beter door gebruik te maken van de WOOP methodiek.

Hoor jij bij de categorie die het wel lukt om vast te houden aan jouw goede voornemens?
Vergroot dan de kans dat je deze blijft volhouden door te bedenken welke obstakels je dit jaar nog tegen kan komen en bedenk een goede strategie om deze te overwinnen.

En mocht jij je afvragen of goede voornemens zo ie zo wel zin hebben!?
Onderzoek laat zien dat wanneer je er bewust voor kiest om goede voornemens te maken jij 10 keer meer kans maakt deze te bereiken dan wanneer je jouw wensen niet expliciet maakt! En je bent nooit te laat! Ook in maart kan je gewoon nog goede voornemens maken.

Veel WOOP succes!

 

Interesse in onze brochure?