Hoe wakker ik het vuur aan?

Wat doe je als je merkt dat je nét dat beetje extra mist in je (werkend) leven? Senior trainer Karin had dat gevoel zelf, merkte op de ‘bij de loodgieter thuis de kranen lekken’ en stelde zichzelf een aantal vragen.

“Doe ik wat ik wil en wil ik wat ik doe?”

Het kan komen doordat ik veel mensen met deze vraag begeleid. Het kan ook komen doordat ik een fase in mijn leven doormaak 🙂 . In ieder geval drong zich de laatste maanden een steeds sterker wordend onbestendig gevoel aan mij op. En aangezien ik aan mijn water voelde dat er onder die onbestendigheid een ontevredenheid zat, stelde ik mijzelf een aantal vragen:

  • Brandt mijn ‘heilig vuur’ nog genoeg?
  • Heb ik mij neergelegd bij hoe het nou eenmaal gelopen is?
  • Doe ik iets wat ik niet wil en wil ik iets wat ik niet doe?
  • Kortom, ben ik gelukkig met hoe ik mijn (werk)leven leef?
  • En zo nee, is het tijd om bij te sturen?

Mooie vragen om ‘mijn zaag weer eens te scherpen’. Vragen die niet alleen handig zijn bij een opkomende midlife crises, maar die iedereen zich eens in de zoveel tijd zou kunnen stellen om de balans op te maken.

De kern

In de training De Kern help ik deelnemers al ruim 15 jaar met het beantwoorden van bovenstaande vragen (en ik hoor je nu denken “bij de loodgieter thuis lekken de kranen”). We starten deze training de laatste jaren met een speech uit 2005 van Steve Jobs waarin hij een aantal lessen meegeeft aan zijn afgestudeerd publiek. Deelnemers vinden dit meestal erg inspirerend, maar ook confronterend, omdat het zo raakt aan de vragen en het gevoel waarmee ze naar de training zijn gekomen.
“Je moet vinden waar je van houdt en dat geldt zowel voor je werk als voor je privé. Als je het nog niet gevonden hebt, blijf dan zoeken, neem geen genoegen met minder.” En: “Stay hungry, stay foolish.”
Ik weet waar ik van hou in mijn werk en dat verveelt na zoveel jaren nog altijd niet. Ik ben nog steeds nieuwsgierig en hongerig naar nieuwe verhalen bij iedere training die ik start. Dat onbestendige gevoel kwam dus niet bij mijn werk vandaan, al zag ik wel dat ik er wat minder van kon genieten dan vroeger.

Waakvlammetje

De oorzaak van mijn heilig vuur dat meer een waakvlammetje leek te zijn geworden, zat dus bij mijn privéleven. En nog specifieker: bij mijn persoonlijk, innerlijk leven.
Om mijn privéleven draaiende te houden was ik nogal op de automatische piloot gaan vliegen. Een intensieve baan (veel van huis, veel contact met mensen, veel omzet genereren), twee opgroeiende tienerdochters, een bestendige relatie van bijna 20 jaar en nog vrijwilligerswerk aan huis. Veel om dankbaar voor te zijn, maar ik kon mezelf op die automatische piloot echt niet meer “hungry and foolish” noemen. Eerder verzadigd (en moe) en verstandig.

En dat gaf mij dus dat onbestendige gevoel dat intussen al een paar maanden aan mij knaagde. Maar ik gaf er nog niet echt gehoor aan. Toen ik een aantal keer door mijn man en vrienden werd gevraagd hoe het met me ging en ik daarop mijzelf hoorde antwoorden dat ik mij niet zo heel goed voelde, kon ik er niet langer omheen.

Harmonie

Ik probeerde te voelen waar de schoen wrong, dacht veel na en stelde mezelf de (check)vraag die we ook in de training de Kern stellen: “Hoe trouw ben ik aan mijn waarden vrijheid, wijsheid, nieuwsgierigheid, plezier en liefde? En zijn ze dit wel allemaal?”
Ik moest bekennen dat de waarde harmonie ontbrak in dit rijtje en dat deze waarde stiekem de overhand had genomen. Harmonie betekent voor mij emotionele evenwichtigheid, het ontbreken van conflict en gedoe. Check! Dat gaat me goed af, maar zet mij dus ook op die waakvlam.

Dit eerlijk aan mezelf toegeven helpt al. En wat ook helpt: erover praten met mijn man en vrienden, tijd nemen voor mijzelf, mijn nieuwsgierigheid weer ‘aan’ zetten, op onderzoek gaan naar wat ik wel en niet wil. En dan keuzes maken, ook als daar gedoe van komt. Dat gaat stap voor stap. Ik ben op zoek gegaan naar een coach en heb om mee te beginnen een paar inspirerende activiteiten gepland. Dit helpt me om mij weer meer bewust te maken van wat ik graag wil en om daar ook verantwoordelijkheid voor te nemen. Alleen al door dit te doen, merk ik dat ik meer ‘trek’ heb in wat er komen gaat in de toekomst. Ik voel weer nieuwe energie en ben nieuwsgieriger.

Ik wens het iedereen toe: “Stay hungry, stay foolish!”


Wil je meer weten over de training De Kern? Download hieronder de trainingsbrochure.