Hardlopen: discipline als ondersteuning om je doel te bereiken

Dus ik besluit mijn gedachten mijn gedachten te laten en mijn aandacht naar buiten te richten. Het is heerlijk weer, prachtig groen en nog lekker stil. Een mooie manier om de dag te beginnen. Ik hoor een andere hardloper mij spontaan groeten: “Goedemorgen”. Grappig is dat, dat je als hardlopers elkaar groet. Ik hoor het als: “Jij ook lekker aan het rennen!” Eigenlijk een quick support.

Al snel roept de app op mijn I-phone: “Goed bezig, je hebt de eerste kilometer er opzitten en een boterham met kaas verbrand!” Mooi, langzaam kom ik in een ritme. Ik weet dat ik de eerste twee kilometers vaak op gang moet komen (lees: tegenzin), maar daarna kom ik in een flow.

Ik loop nu zo’n 2 jaar. In het begin wilde ik snel van start (snel mijn conditie verbeteren), maar dat bekocht ik met last aan mijn zwakkere knie. Vanaf toen dus rustig aan opbouwen en in een vast ritme komen, waardoor ik mezelf steeds verder kon uitdagen (met gezonde spierpijn) en gemotiveerd werd om te blijven lopen. Inmiddels heb ik als doel gesteld 3 keer per week 10 km te hardlopen. Ik heb dat letterlijk laten vastleggen in mijn doelstellingen, zodat ik er ook niet onderuit kom.

Natuurlijk heb ik ook mijn ups en downs, en zit ik regelmatig liever op de bank dan dat ik aan het lopen ben. “Lekker bezig” , roept de stem op mijn app. “Je laatste kilometer ging in 9,4 km/h, je hebt in totaal 2 kilometer afgelegd”. Ik lach en bedenk me dat hardlopen een mooie metafoor is voor omgaan met gedragsverandering. Als trainer weet ik dat groeien in leiderschap betekent dat je kiest wat je wilt vanuit een gevoeld belang, en dan gaat experimenteren. Gedragsverandering gaat met vallen en opstaan. Sprinten en rustig lopen. Steeds weer opnieuw starten. Dat zeg ik ook altijd tegen mijn deelnemers. Regelmatig dezelfde route lopen, dan wordt het steeds meer eigen.

De discipline om te hardlopen is niet veel anders dan de discipline om gedrag te veranderen. Wat mij daarbij helpt zijn de volgende punten:

  • Waarom doe je het? Wat is het einddoel?
  • Ken je innerlijke dialoog: je mitsen en maren waarom je het niet zou doen. Schat in wanneer die de overhand nemen en hoe je daar dan op wilt acteren.
  • Uitstellen geeft alleen maar schuldgevoel, beslis of je het wel of niet gaat doen en neem dan je consequenties. Dus zeg ergens bewust ja of nee tegen.
  • Zoek supporters. Deel met diverse mensen je voornemen.
  • Wees realistisch: te grote doelen (hoge latten) leiden alleen maar tot spierpijn. Maar daag je zelf wel uit: te weinig leidt tot spierkramp.
  • Realiseer je dat het in het begin vaak nog onwennig is, het niet als authentiek voelt. Door het vaker te doen, kun je het ook meer eigen maken.
  • Beloon jezelf!

Eigenlijk vind ik discipline niks, maar het helpt wel om te creëren en te doen wat ik wil of wat nodig is voor mijn werk/organisatie!
En ik merk het positieve resultaat van discipline. Het gedisciplineerd respecteren van mijn hardloopschema geeft me meer dan alleen een betere conditie. Ik voel me frisser van geest, daardoor ervaar ik meer plezier, ben veel scherper, maak makkelijker keuzes, waardoor ik meer zelfwaardering ervaar en me sterker voel. Leuk te ontdekken dat hardlopen impact heeft op mijn werk en leven.
Dus ik loop lekker verder door het park!

Benieuwd wat jou helpt in het vormen van je discipline! En wat helpt jou te gaan staan voor jouw leiderschap.