Gratis werken

Zo tegen het einde van het jaar is het een goed moment om je weer eens af te vragen hoe het zit met jouw inspiratie, jouw drijfveren, jouw ‘purpose’. Kijk eens naar je leven en je werk. Doe je (nog) wat je wilt en wil je wat je doet? Senior trainer Henk blikt terug op zijn eigen zoektocht, in de zomer van 2000.

Toen onze meiden nog thuis woonden, gingen wij als gezin elke zomer een paar weken naar Terschelling. Elk jaar in dezelfde caravan op camping Molkenbos in Formerum. Vrienden en bekenden vonden ons weleens saai voor wat betreft onze jaarlijkse vakantiebestemming. Als echte Terschellinggangers haalden wij hierbij onze schouders op. Terschelling is een virus dat voluit gaat woekeren als de Brandaris weer in beeld komt. Zij die ook besmet zijn weten waar ik het over heb. “Terug naar Terschelling, ook al word ik 100 jaar!”

De drive missen

Afijn, terug naar Terschelling dus. Het was een warme zomer. Ik kan mij dat nog goed herinneren. Ik zat – om het zo maar eens te noemen – niet lekker in mijn vel. Ik genoot niet meer van wat ik deed destijds en miste de innerlijke drive, de motivatie om met hart en ziel te doen wat ik te doen had. Het voelde allemaal wat plichtmatig. Wellicht dat jij als lezer dit gevoel herkent. Dan zal je ook herkennen dat zo’n gevoel na een paar dagen vakantie wat naar de achtergrond verdwijnt, maar altijd ergens aanwezig blijft en bij de minste trigger weer als een zware deken over je heen kan vallen. Dat overkwam mij op een mooie zomerse morgen in het jaar 2000.

Naast de camping waar wij verbleven was een manege met pony’s. Tegen een klein bedrag konden kinderen daar een ritje op maken. Ik zat te lezen toen ik vanuit een ooghoek mijn jongste dochter van 9 aan zag komen rennen. Haar blonde haren wapperden in de wind en weerkaatsten het zonlicht. Haar hele lichaamshouding straalde enthousiasme uit.

“Pap” – riep ze toen ze binnen gehoorafstand was – “Pap, ik mag gratis bij de pony’s werken!!!” Alsof ze zojuist had gekregen, wat zelfs Sinterklaas haar niet kon geven. En daar zat ik of beter daar zakte ik midden in mijn thema. Ze moet wat aan mij gemerkt hebben. “Vind je het goed, pap? Echt?” Natuurlijk was ik blij voor haar en gunde ik haar van harte dat ze gratis mocht gaan werken bij de pony’s. Zij kon alleen niet weten dat haar glanzende blonde haar en haar stralende enthousiasme een enorme confronterende spiegel voor mij waren.

Huppelend zag ik haar weer de camping afgaan. Ik bleef een soort van versuft achter. Uit de radio kwamen de klanken van Krezip, I would stay, de zomerhit van toen. En voor het eerst hoorde ik de tekst pas goed;

If this is true, I thought then, what will I think?
Will I stay or rather I would get away?
I`m scared that I won`t find a thing
And afraid that I`ll turn out to be alone
But I…

Kiezen voor het ‘waarom’

De rest van de vakantie heb ik rondgelopen met de overtuiging dat ik een keuze had te maken. Ik wilde weer passie voelen en vuur. En toen de Friesland haar trossen losgooide om ons terug te brengen naar Harlingen, nam ik het besluit om definitief iets anders te gaan doen. Ik wilde óók ergens gratis gaan werken!

Inmiddels werk ik al weer ruim 16 jaar bij Van Harte & Lingsma. Met hart en ziel. Al betekent dit niet dat ik altijd op de toppen van mijn inspiratie verblijf. Ik ben niet altijd high. Ik ken ook de momenten, waarop ik stiekem denk: “Zoek het even uit met je leerdoelen, val mij er niet mee lastig.” Momenten waarop mijn professionaliteit en mijn wilskracht om de beste versie van mijzelf aan mijn klanten te geven, mij er doorheen slepen. Echter, deze momenten mogen niet te lang duren. Het is en blijft mijn verantwoordelijkheid om het vuur in mij brandende te houden. Ik doe dat door mijzelf voor ogen te houden met welke bedoeling, vanuit welke purpose, ik de dingen doe die ik doe. Ben en blijf ik daar trouw aan, ook al kost het soms moeite? Ik heb ontdekt dat het belangrijk is voor mij om open en raakbaar te blijven voor die – soms kleine – cadeautjes die deelnemers aan mijn trainingen mij onbewust geven. Ik beschouw ze als gratis brandstof voor mijn purpose. Momenten waarop ik mijzelf weer bewust ben van het ‘waarom ik de dingen doe’.

Een voorbeeld van mijn waarom

Het gebeurde nog niet zo lang geleden. Een deelnemer in een van mijn leiderschapstrainingen was uitgedaagd door een aantal andere deelnemers om een scherpe confrontatie aan te gaan en zonder omhaal van woorden te zeggen wat hij van dingen vond. Ik heb het over een prachtig mens, een mooie en charmante man. Echter, ook een absolute koning in het vermijden van conflicten. Als het in de interactie maar even spannend dreigde te worden, dan deelde hij mantels der liefde uit. Hij was die dag niet lekker en het lukte hem niet om zichzelf in alle puurheid en met de nodige scherpte uit te spreken. Hij was zichtbaar van de kaart van mijn stevige feedback. In de lunchpauze deelde hij mee dat hij even op bed ging liggen. We hebben hem die dag niet meer gezien. Voorafgaande aan de start van het ochtendprogramma van de dag erop heette ik hem in het bijzonder welkom en gaf hem de gelegenheid nog iets te zeggen. Met een tremor in zijn stem gaf hij ten overstaan van de hele groep toe dat hij in zijn bed had liggen voelen en woelen en er achter was gekomen dat hij diep van binnen zo bang was voor afwijzing als hij zich zou uitspreken. “Ik ben zo goed geworden in het uit de weg gaan van dingen die ik spannend vind”. Zijn bekentenis was zo puur en zo oprecht. Iedereen in de zaal luisterde met stille ontroering. Over zijn linkerwang biggelde langzaam een gracieuze traan…

Doe jij wat je wil?

Zo tegen het einde van het jaar is het een goed moment om je weer eens af te vragen hoe het zit met jouw inspiratie, jouw drijfveren, jouw purpose. Kijk eens naar je leven en je werk. Doe je (nog) wat je wil en wil je wat je doet? En wat als het antwoord hierop ontkennend is? Hoe lang wil je nog blijven aanmodderen?

Binnekort starten weer de leergangen ‘De Kern’ en ‘Meesterschap in Leiderschap’. De eerste is een zogenaamde ‘one week intensive’, de tweede heeft een looptijd van ruim een jaar. In beide leergangen draait het om de vragen zoals boven genoemd. Wellicht dat wij je een stap verder kunnen helpen?!

You have to learn, you have to try, you have to trust, you have to cry, you have to see, you have to know that… jij én de mensen om je heen recht hebben op de beste en meest gracieuze versie van jezelf.


De training De Kern draait om de vraag ‘Doe ik wat ik wil en wil ik wat ik doe?’ Het is een kort en krachtig traject voor iedereen die met meer energie opnieuw aan de slag wil.

Meer weten? Donwload hieronder de brochure van de opleiding ‘De Kern’.