Goede voornemens of goede besluiten?
Hoe komt het nou dat het in de praktijk vaak blijft bij een voornemen? Misschien wel doordat voornemens echt onlosmakelijk verbonden zijn met de tijd van het jaar. Het feit dat er een nieuw jaar aankomt is de aanzet tot het maken van voornemens. Het hoort erbij. Maar als de oliebollen op zijn, dan vergeten we ze en bepalen andere zaken ons gedrag weer.
Gedrag veranderen
We zijn zo gewend aan 1 januari en aan de vaste voornemens, dat we vaak niet meer verder kijken dan die twee aspecten: wanneer willen we veranderen en wat gaan we dan veranderen? Maar gedragsverandering is in de praktijk vaak lastig, dus er is wat meer voor nodig, zoals waarom willen we iets veranderen en de hoe gaan we dat dan doen?
Hoe ga je daar nou mee aan de slag? Onderstaande vragen kunnen helpen op het moment dat je je iets voorneemt voor 2022:
- Waarom wil ik dit gedrag eigenlijk veranderen?
- Wil ik het echt?
- Ben ik bereid er enige moeite voor te doen?
- Wat ga ik tegenkomen op mijn weg?
- Wie/wat kan me er bij helpen?
- Wanneer ben ik tevreden?
- Is januari de beste periode?
Door deze vragen te beantwoorden kan je van een voornemen een besluit maken. Dat klinkt wat ons betreft sowieso beter: start met goede besluiten en hou op met goede voornemens.
Een besluit is steviger dan een voornemen. Voornemen lijkt op proberen. Een besluit ligt meer vast. Bij een besluit is minder ruimte voor twijfel en meer ruimte om te gaan oefenen en eventueel hulp in te schakelen. En dat wil niet zeggen dat het makkelijk is, maar je kunt je dan wel beter richten op het doen zelf.
We wensen je veel goede besluiten voor 2022 toe!