Gaan voor je droombaan

Na een reorganisatie heeft men voor mij ander werk gezocht en val ik onder twee verschillende leidinggevenden. De ene baan is voor mij lichamelijk en geestelijk te zwaar. Daar loop ik veel en kom ik in aanraking met kankerpatiënten. Ik kan er niet meer tegen. Ik heb diverse malen aangegeven dat het te zwaar voor me is. Als antwoord krijg ik dan: ‘Anders moeten we gedeeltelijke afkeuring overwegen’. Maar ik moet er niet aan denken om thuis te gaan zitten.
Mijn andere baan is administratief werk op het bedrijfsbureau. Dit vind ik ontzettend leuk en er is veel werk. Ik heb bijgehouden hoeveel tijd alle ‘klusjes’ me kosten. Eigenlijk weet ik wel wat ik wil, namelijk honderd procent werken bij het bedrijfsbureau, maar daar heeft het bedrijf geen oren naar. Hoe kan ik nu ‘nee’ zeggen?

Antwoord van Sandor:

De meeste mensen die ik begeleid, gebruiken de begeleiding vooral om erachter te komen wat ze nu echt willen. Jij weet dat al. Heel goed. Ik wil graag dat je anders naar je probleem kijkt. Daarvoor herformuleer ik je vraag: Wat
kan ik doen om voor honderd procent bij het bedrijfsbureau te werken, zonder dat ze me eruit gooien en ik thuis kom te zitten?
Jouw probleem is niet dat je ‘nee’ moet leren zeggen tegen te veel werk. Je uitdaging is juist om te zorgen dat je dit werk 36 uur mag doen! De onderbouwing daarvoor heb je immers al bijgehouden! Door de kanker bij je man en jezelf heb je aan den lijve ervaren dat het leven eindig is. Dus besteed jouw kostbare tijd zo goed mogelijk. Doe (het werk) wat je echt wilt! Als je zo door gaat, kom je anders op den duur toch thuis te zitten. Bovendien ben je dan al die tijd ontevreden.

Maak een keuze. Kies je voor angst of vertrouwen? Angst staat voor zekerheid van werk en inkomen, voor het niet verliezen ervan. Vertrouwen betekent kiezen voor wat je wilt, zonder garanties vooraf dat je het krijgt of dat je niet verliest wat je nu al hebt! De kans dat je krijgt wat je wilt, neemt dan wel toe. Als je kiest voor vertrouwen en verlangen, ga dan het gesprek aan met de baas van het bedrijfsbureau en zeg wat je graag wilt. Geef hem de onderbouwing. Vraag wat je moet doen om 36 uur onder hem te mogen werken. Als dit niet werkt, stap je naar P&O of de baas van je twee bazen. Vertel daar je hele verhaal en vraag of hij/zij je kan helpen! Er kunnen dan twee dingen gebeuren: je hebt je droombaan of niet! Iets ergers kan je niet gebeuren. Dus ga ervoor zou ik zeggen.

Succes,
Sandor