Even offline leven

Ik ga binnenkort een week offline leven. Geen internet, dus geen WhatsApp, FaceBook of Twitter. Laat staan Pokémon Go. Ik ben nieuwsgierig, maar heb er ook wel buikpijn van. Een week zonder snelle communicatie met vrienden, even snel opzoeken hoe laat een winkel of museum open gaat. Netflix. Aaahhhhhh!

Maar ik wil het wel. Ik zag een documentaire van Tegenlicht: Offline als Luxe.
En dan schrik ik toch. Alle prikkels die we krijgen door alle informatie, beeldschermen. Het feit dat we eigenlijk nooit meer alleen zijn. Wat online leven doet met de kwaliteit van jouw aandacht voor de ander, voor je werk, voor de natuur, etc. Het leven met wifi, social media, email. Het is zo’n gemeengoed geworden. We denken er niet meer bewust over na.

Patronen

Als begeleider van veranderprocessen houd ik me vaak bezig met patronen. Patronen zijn gedragingen of gedachten die je steeds herhaalt. Zonder echt bewust erbij stil te staan. Automatismen. De vraag is; welke helpen wel en welke niet. Dit is voor een ieder anders. Deelnemers aan onze trainingen formuleren vóór de training leerdoelen. Ze willen iets niet meer of juist wel. Wat staat de verandering vaak in de weg? Een patroon.

Een voorbeeld. Een manager bij een groot bedrijf met een functie op hoog niveau voelde zich al langere tijd niet meer blij en tevreden. Een prachtige carrière, een mooi gezinsleven. Na onderzoek kwam deze manager er achter dat hij steeds dezelfde gedachte had (carrière maken betekent steeds hoger op, en steeds meer geld verdienen, en carrière maken is goed). Zo’n gedachte is ook een patroon. Ook iets wat jou steeds bepaalt als je bezig bent met keuzes rondom werk. Hij was zich er eigenlijk niet zo van bewust dat deze overtuiging zo’n rol speelde en dat hij hierdoor maar weinig ruimte maakte om te onderzoeken wat hij echt wilde.

Het belangrijkste is dat je je bewust wordt van je patronen en daarna opnieuw bewust kan kiezen of je ze wil behouden of niet.

Bewust onderzoeken

Terug naar het offline leven. Ik hoorde pasgeleden op de radio “informatierijkdom leidt tot aandachtsarmoede”. Ik wil dus bewust onderzoeken wat mijn online leven allemaal voor effecten heeft.

Ik moet bekennen (en wellicht vind je dit heel herkenbaar) dat ik niet altijd even bewust naar whats-app grijp of mijn email check. De vraag is, is dit erg? Internet, online leven is gewoonweg een onderdeel van ons bestaan, toch? Dit is nu precies wat ik wil ontdekken. Wanneer ik een tijdje ofline ga leven, wat ga ik dan echt missen, wat is echt handig en prettig aan online leven en wat mis ik niet en heeft wellicht ook  meer nadelige gevolgen dan dat ik nu ervaar? Wat ga ik hiervan leren? Wat neem ik hiervan mee richting werk? Ik ben oprecht nieuwsgierig.

Wat mijn ervaringen zijn met het doorbreken van een patroon rondom offline/online leven laat ik later weten. En die manager? Hij heeft inmiddels een nieuwe baan bij een organisatie die hem beter past. Hij verdient minder, werkt minder “hoog” in de organisatie. Hij is echter gelukkig en heeft het gevoel iets te kunnen bijdragen. Een totaal andere definitie van succes en carrière maken. Een nieuw patroon dat hem voor nu prima past!

Wil je ook op onderzoek?

Welke patronen dienen jou wel en niet? Neem ook eens afstand. Onze Retraite Mindful Leiderschap geeft je tijd en ruimte om stil te staan bij dat wat voor jou echt belangrijk is in je werkend leven. Je werkt vier dagen met aandacht aan jouw visie op werken en leven, om daarna met meer resultaat én plezier weer aan de slag te gaan.