Enthousiasme: de heilige vonk

Met zekere regelmaat lees ik de Bijbel. Niet (meer) zozeer vanuit een religieus motief, maar puur uit overgebleven interesse voor de oude verhalen, de poëtische teksten en de spirituele wijsheden.

Tijdens mijn theologiestudie heb ik wat kennis opgedaan van het Hebreeuws en het Grieks en met hulp van een woordenboek lukt het mij die teksten in hun oorspronkelijke vorm te lezen. Ik kan enorm genieten van het uitpluizen –zelf noem ik het ‘proeven’- van de etymologische betekenis van woorden.

Steeds groter en steeds meer

Neem nu het woord enthousiasme. Ik las het in een verhaal van Jezus, waarin hij vertelt over een succesvolle zakenman die volledig gefocust is op het uitbouwen van zijn business. Steeds groter en steeds meer zijn de drijfveren die hem gaande houden. Hij buffelt maar door, maar het ontbreekt hem aan bezieling en zingeving. Genieten, rust nemen en vieren zijn sluitposten in zijn leven. Op het moment dat hij voor zichzelf nog één laatste groeistap heeft gemaakt en voornemens is om te gaan genieten, komt hij te overlijden. De moraal van het verhaal luidt: “Zo vergaat het iemand die schatten verzamelt voor zichzelf, maar niet rijk is in god.” Een moraal die ik wil leggen naast de actualiteit van onze “24/7/365/als-maar-meer-economie”.

Zorgwekkende cijfers

Eind januari van dit jaar publiceerde het CBS nieuwe cijfers over het aantal werknemers met stress en burn-out klachten. In 10 jaar tijd zijn deze van 1 op de 10 naar 1 op de 6  gestegen. Een fors aantal in een relatief korte tijd. Ik merk het ook aan het toenemend aantal stressklachten bij de deelnemers in onze trainingen. En ik heb zelf ook periodes vol stress ervaren, waarbij ik tegen een burn-out aan heb geschuurd.  Maar ik ken ook het gevoel van flow, waarin ik mij enthousiast heb gevoeld met wat ik aan het doen was. Daarbij was het soms ook gewoon hard werken, maar de energie die ik in mijn werk en leven stopte, gaf ook energie. En dat zorgde voor een gevoel van bezieling, voldoening, balans, rust en tevredenheid. En in de periodes dat ik druk en stress heb ervaren ontbrak dat gevoel van bezieling en had ik de idee dat ik energie verloor. Dan vielen dingen zwaar. Dan zag ik er tegen op om weer mijn koffer te pakken voor een meerdaagse training. Dan zette ik mijn professionele masker op maar dacht stiekem; “Zoek het allemaal even lekker uit met je leerdoelen, los het op en val mij er niet mee lastig!”

Geleerde levenslessen

Wat maakte nu by hindsight dat ik mij in bepaalde periodes energiek voelde en met plezier en bezieling in het leven stond en wat ontbrak er als dat niet zo was? En wat heb ik daarvan geleerd?

Het eerste wat ik geleerd heb wordt door Jezus verwoord in het bovenstaande verhaal: Bij alles wat je doet, zorg dat je rijk bent in god. Het Griekse woord voor god is theou. Het vormt de kern van het woord enthousiasme, wat letterlijk ‘in god zijn’ betekent. Er is niks mis met hard werken, maar dan wel met enthousiasme,  met bezieling, passie en plezier. In contact met wat ik zou willen noemen: mijn heilige vonk!

En de tweede les gaat over het onderhouden van mijn enthousiasme. Die heilige vonk blijft niet vanzelf branden. Zorg goed voor jezelf en neem voldoende rust en ontspanning en doe dingen waar je energie van krijgt en plezier aan beleeft. Momenten van reflectie om jezelf weer eens in alle eerlijkheid onder de loep te nemen en daar waar nodig jezelf te herijken. Dit zijn voorwaarden en geen sluitposten. Welke dingen dat zijn, is voor iedereen weer anders. Welke vorm of activiteit je ook bedenkt, het gaat er om dat je daarin contact maakt met jouw diepste drijfveren, jouw kern en dat wat jou tot de mens maakt die je bent.

Bij Van Harte & Lingsma streven we er naar om te leven en te werken met hart en ziel. Vanuit die overtuiging willen we ook onze klanten bedienen en hen helpen om die heilige vonk te vinden en vanuit enthousiasme en bezieling hun werk en leven in te richten. Diverse trainingen zijn in dit licht speciaal ontwikkelt. Kijk maar eens bij De Kern, Meesterschap in Leiderschap en de Retraite Mindful Leadership.

Gun jezelf de rijkdom van een bezield en zinvol leven.